Met medicijnen naar Thailand reizen

Amazing Thailand

Als u op vakantie naar Thailand gaat en medicijnen mee moet nemen, zijn er enkele regels waar u rekening mee moet houden. Hoewel er in de meeste gevallen geen probleem is, is het toch beter u te informeren voor vertrek.

Als u medicijnen, al dan niet op voorschrift, meeneemt naar Thailand, bewaar ze dan in de originele verpakking en duidelijk gelabeld.

U moet het voorschrift bij u hebben van uw arts of de gekwalificeerde persoon  in de gezondheidszorg die deze medicijnen aan u heeft voorgeschreven.

 

U kunt medicijnen meenemen naar Thailand als:

 

 • Ze geen gecontroleerde actieve ingrediënten bevatten : verdovende middelen (zie lijst HIER) en psychotrope stoffen (zie lijst HIER)
 • Ze bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik

 

Als uw medicijnen gereguleerde stoffen bevatten, volg dan de onderstaande regels:

Voor geneesmiddelen die ingrediënten bevatten die zijn ingedeeld onder verdovende middelen van categorie 2

 • U moet een brief van een zorgverlener hebben waarin uw behandeling wordt gerechtvaardigd.
 • De voorgeschreven hoeveelheid mag niet meer zijn dan voor 90 dagen gebruik.
 • Voordat u Thailand binnenkomt, is een invoervergunning voor verdovende middelen vereist.
 • Vergunningsaanvragen van de Narcotics Control Division en de Food and Drug Administration van Thailand (Food and Drug Administration (FDA)) moeten minimaal twee weken van tevoren online op de speciale website worden ingediend.
 • De deadline voor het verkrijgen van de toestemming is 3 werkdagen na het indienen van het volledige dossier.
 • Verzoeken moeten via de desktop computer worden gedaan en niet via de mobiele telefoon. Zodra de vergunning is verleend, wordt deze per e-mail verzonden.
 • U moet de vergunning afdrukken en meenemen naar Thailand.

 

Voorbeelden van verdovende middelen uit categorie 2: codeïne, dihydrocodeïne, difenoxylaat, fentanyl, hydrocodon, hydromorfon, methadon, morfine (zie de volledige lijst HIER)

Voor geneesmiddelen die ingrediënten bevatten die zijn ingedeeld in de categorieën 2, 3 en 4 psychotrope stoffen

 • Met een begeleidende brief van een erkend persoon  in de gezondheidszorg kunt u medicijnen meenemen die psychotrope stoffen bevatten zonder toestemming van de Food and Drug Administration (FDA) van Thailand, als de voorgeschreven hoeveelheid niet meer dan 30 dagen bedraagt.

 

 Voorbeelden van psychotrope stoffen:

 

 • Categorie 2: Alprazolam, Brotizolam, Buprenorfine, Estazolam, Flunitrazepam, Flurazepam, Loprazolam, Lorcaserin, Lormetazepam, Methylfenidaat, Midazolam, Nimetazepam, Nitrazepam, Phentermine, Pseudo-efedrine, Temazepam, Triazolam, Zolpidem, Zopiclon.
 • Categorie 3: Amobarbital, Butalbital, Cyclobarbital, Glutethimide, Meprobamaat, Pentazocine, Pentobarbital.
 • Categorie 4: Barbital, Bromazepam, Chloordiazepoxide, Clobazam Clonazepam, Clorazepate, Delorazepam, Diazepam, Etizolam, Oxazepam, Lorazepam, Medazepam, Fenobarbital, Pinazepam, Prazepam.

 

Het meenemen van medicijnen die zijn ingedeeld in andere categorieën verdovende middelen en psychotrope stoffen dan hierboven vermeld, is ten strengste verboden.

De cannabisregelgeving in Thailand is versoepeld. Het blijft echter illegaal om cannabis of hennep het land binnen of buiten te brengen.

Medicijnen die in Nederland normaal gesproken alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn mogelijk zonder recept verkrijgbaar in Thaise apotheken.

Merknamen in Thailand zijn vaak verschillend, maar de actieve ingrediënten en functie van het medicijn kunnen hetzelfde zijn.

Veel Thaise apothekers spreken uitstekend Engels (vooral in grotere steden en resorts) en zijn over het algemeen zeer behulpzaam.

Als u via een ander land naar Thailand reist, kunnen er andere regels gelden. Sommige bestemmingen hebben strengere regels dan Thailand en reizigers moeten bij hun luchtvaartmaatschappij en de relevante lokale autoriteiten navragen wat wel en niet is toegestaan.

 

Dit artikel is geschreven op basis van informatie die beschikbaar was in oktober 2022 en die uitsluitend ter informatie wordt verstrekt. Regels kunnen veranderen en het is aan de reiziger om ervoor te zorgen dat hij of zij de Thaise regelgeving naleeft. Nadere informatie is verkrijgbaar bij de relevante Thaise autoriteiten:

 

Afdeling Narcoticacontrole

Voedsel- en Geneesmiddelenadministratie (FDA)

Minister van Volksgezondheid

Nonthaburi 11000 Thailand

E-mail: tnarcotics@fda.moph.go.th

 

Website van het Thaise Ministerie van Volksgezondheid, Food and Drug Administration (FDA): Informatie voor reizigers die voorgeschreven medicijnen meenemen naar Thailand

Start het gesprek met gelijkgestemden