Elke maand vind je hier de exclusieve tips en aanbevelingen van Jan de Rycke, die momenteel in Phuket woont en al 12 jaar in Thailand woont en werkt. Hij is ook een beroemde content creator, je kunt hem hier volgen.
We vragen het ons waarschijnlijk allemaal wel eens af, wat doet je nu best om Thaise Baht te bekomen in Thailand ? Halen we gewoon geld af aan de geld automaat ? Of brengen we cash Euro mee en wisselen we lokaal in een wisselkantoor ? Of wisselen we in eigen land en brengen het mee ?
De regel is dat we meestal de beste wisselkoers krijgen in Thailand zelf en niet bij de bank in Nederland of België. Natuurlijk kan het altijd handig zijn een klein beetje lokale valuta mee te nemen waar je zoiets als een taxi naar het hotel mee kan betalen, maar dit is zeker geen must.
Bij aankomst in Suvarnabhumi airport in Bangkok heb je een aantal mogelijkheden.
Meteen na het ophalen van de bagage zal je een heel aantal geldautomaten zien staan van verschillende banken. Hier kan je met Maestro of Visa kaart Thaise Baht afhalen. Hier betaal je dan een toeslag per afhaling, dus het is dan ook beter niet te kleine bedragen af te halen, aangezien deze fee meestal een 200-250 THB bedraagt, ongeacht het bedrag dat je afhaalt.
Op deze verdieping bevinden zich ook al wisselkantoren waar je je euros kan omwisselen naar Thai Baht. Let echter wel op, deze hanteren niet de beste tarieven en het is beter naar de kelder van de luchthaven te gaan met de lift of roltrappen, dit tot op de verdieping van de treinen. Daar bevinden zich een heel aantal wisselkantoren en deze hanteren de beste rates.
Een van de voordeligste wisselkantoren in Thailand zijn de kantoren van Super Rich (de merknaam van de kantoren) zij staan er voor bekend de gunstigste tarieven te hanteren.
Je kan die tarieven op voorhand bekijken online https://www.superrichthailand.com/#!/en
Dan heb je ook een idee als je een ander wisselkantoor ziet of hun koers acceptabel is. Traveler cheques waren misschien in het verleden populair, maar worden nu nog zelden gebruikt en brengen meestal hoge kosten met zich mee, dus dat zouden we niet aanbevelen.
Niet onbelangrijk is dat wanneer je gel wil wisselen men altijd om je paspoort zal vragen, dus neem dit zeker met je mee als je op zoek gaat naar een wisselkantoor of bank.
Tafel etiquette in Thailand. Als vuistregel mag je er vanuit gaan dat
Thaise mensen gebruik maken van een lepel en een vork om te
eten (dus geen mes en vork zoals wij dat gewend zijn). De lepel
wordt in de rechterhand gehouden en de vork in de linker. We
gebruiken de lepel om te eten, terwijl we de vork gebruiken om rijst
en voedsel op de lepel te scheppen. Eetstokjes worden ook
gebruikt, maar dit meestal voor noedel gerechten. Thais gebruiken
dus zoals al aangegeven meestal geen mes op tafel, wat geen
probleem is want de meeste gerechten worden in hapklare stukjes
geserveerd. Wil je toch snijden kan je kunt de rand van je lepel
gebruiken om het eten in kleinere hapjes te snijden.
Thaise mensen eten graag in groep, het is echt een sociaal
gebeuren, ze zitten vaak op de grond op een deken en zo delen ze
dan veel verschillende gerechten. De meeste gerechten worden op
een groter bord geserveerd en mensen hebben dan kleinere
bordjes om te delen, behalve voor soep, waarvoor ze kleinere
kommetjes gebruiken. Het is ook heel normaal om verschillende
gerechten tegelijk te proeven. De Thaise gerechten komen ook
nooit tegelijkertijd uit de keuken, wat eerst klaar is komt eerst op
tafel en Thais beginnen dan ook meteen te eten.
Thais nemen gewoonlijk geen grote porties eten in één keer op
hun bord, maar ze nemen kleine beetjes en nemen beetje bij
beetje bij. Dus begin best met een kleine portie rijst en voeg dan
kleine porties van de andere gerechten aan je bord toe, zodat je
echt alles kan proberen wat er op tafel staat.
Een traditionele Thaise maaltijd bestaat naar goede gewoonte uit
verschillende erg uiteenlopende gerechten met diverse smaken,
meestal is er een pittige soep of een curry, iets gefrituurd (vaak
vis), dan ook een “clear” (heldere) soep, vergezeld van een
saladeschotel of een dip. Dan tot slot worden Thaise gerechten
bijna altijd gegeten met gestoomde rijst of kleefrijst (sticky rice) als
bijgerecht.
Vanaf deze maand zal de bekende blogger « Jan De Rycke » zijn tips, adviezen en aanbevelingen met ons delen om optimaal te genieten van uw reis in Thailand. Hij woont daar al meer dan 11 jaar en is een ervaren reiziger en Thailand liefhebber. Volg Jan’s adviezen voor een succesvolle reis!
Tafel etiquette in Thailand. Als vuistregel mag je er vanuit gaan dat
Thaise mensen gebruik maken van een lepel en een vork om te
eten (dus geen mes en vork zoals wij dat gewend zijn). De lepel
wordt in de rechterhand gehouden en de vork in de linker. We
gebruiken de lepel om te eten, terwijl we de vork gebruiken om rijst
en voedsel op de lepel te scheppen. Eetstokjes worden ook
gebruikt, maar dit meestal voor noedel gerechten. Thais gebruiken
dus zoals al aangegeven meestal geen mes op tafel, wat geen
probleem is want de meeste gerechten worden in hapklare stukjes
geserveerd. Wil je toch snijden kan je kunt de rand van je lepel
gebruiken om het eten in kleinere hapjes te snijden.
Thaise mensen eten graag in groep, het is echt een sociaal
gebeuren, ze zitten vaak op de grond op een deken en zo delen ze
dan veel verschillende gerechten. De meeste gerechten worden op
een groter bord geserveerd en mensen hebben dan kleinere
bordjes om te delen, behalve voor soep, waarvoor ze kleinere
kommetjes gebruiken. Het is ook heel normaal om verschillende
gerechten tegelijk te proeven. De Thaise gerechten komen ook
nooit tegelijkertijd uit de keuken, wat eerst klaar is komt eerst op
tafel en Thais beginnen dan ook meteen te eten.
Thais nemen gewoonlijk geen grote porties eten in één keer op
hun bord, maar ze nemen kleine beetjes en nemen beetje bij
beetje bij. Dus begin best met een kleine portie rijst en voeg dan
kleine porties van de andere gerechten aan je bord toe, zodat je
echt alles kan proberen wat er op tafel staat.
Een traditionele Thaise maaltijd bestaat naar goede gewoonte uit
verschillende erg uiteenlopende gerechten met diverse smaken,
meestal is er een pittige soep of een curry, iets gefrituurd (vaak
vis), dan ook een “clear” (heldere) soep, vergezeld van een
saladeschotel of een dip. Dan tot slot worden Thaise gerechten
bijna altijd gegeten met gestoomde rijst of kleefrijst (sticky rice) als
bijgerecht.
Vanaf deze maand zal de bekende blogger « Jan De Rycke » zijn tips, adviezen en aanbevelingen met ons delen om optimaal te genieten van uw reis in Thailand. Hij woont daar al meer dan 11 jaar en is een ervaren reiziger en Thailand liefhebber. Volg Jan’s adviezen voor een succesvolle reis!