Eetgewoonten in Thailand

Amazing Thailand

Thailand kent veel rituelen en gebruiken als het op eten aankomt. Eten is voor een Thai dan ook enorm belangrijk. Nu we thuis zitten extra leuk om je eens onder te dompelen in deze gewoonten en thuis eten of koken een extraatje te geven. Houd je dan aan deze eetgewoonten:

Kleine porties 
In Thailand eten ze op meerdere momenten verdeeld over de dag. Ze hebben niet alleen ontbijt, lunch en diner zoals velen van ons dat zullen kennen. Nee, verspreid over de dag en op willekeurige momenten zal een Thai eten. Dit zijn meestal kleine porties van licht verteerbaar voedsel. Hierdoor kun je dus meerdere maaltijden per dag eten.

 

Thaise-eetgewoonten

Op de grond 
Het eten van een gerecht gebeurt zittend op de grond in een kleermakerszit. Bij binnenkomst worden eerst de schoenen of slippers uitgetrokken en treed je op blote voeten verder naar binnen. Zit je wel aan een tafel? Dan betekent dit meestal dat je rijk(er) bent in de Thaise cultuur. Het zijn niet de tafels zoals wij die kennen. In Thailand zijn de tafels namelijk een stuk lager zodat je als nog op de grond kan zitten.


Thaise-eetgewoonten-bakjes

Schaaltjes 
In Thailand komen een aantal kleinere gerechten tegelijk op tafel te staan. Een ‘’driegangen menu’’ is in de Thaise cultuur vrijwel onbekend. Men eet daar uit de verschillende gerechtjes die op tafel staan. Dit doen ze door het bord naar het schaaltje te brengen en op te scheppen. Ook wordt er regelmatig uit elkaars schaaltjes gegeten. Een Thai zal niet in één keer zijn hele bord vol laden. Het is dan ook onbeleefd om alles op te eten. Dan komt het over alsof er te weinig voedsel is bereid en dat wordt dan weer als beschamend gezien.

Vork en lepel 
Bij een Thaise maaltijd zal een mes ontbreken. Er wordt voornamelijk een vork en een lepel gebruikt. De vork in de linkerhand en de lepel in de rechterhand. Met de vork schuiven ze als het ware een portie van mondjesmaat op de lepel. Het voedsel is zacht en vlees of vis is vaak klein gesneden, hierdoor is een mes niet nodig.

De Thaise cultuur kent dus heel wat eetgewoonten en rituelen die best een beetje verschillen van die van ons. Als je thuis Thais gaat eten ga dan een keer op de grond zitten, gebruik veel bakjes, een vork en lepel en ervaar de Thaise eetcultuur thuis!

Start het gesprek met gelijkgestemden