Nooit (meer) opgelicht worden in Thailand

Amazing Thailand

De verhalen over oplichting in Thailand zijn geen reden om het prachtige land niet te bezoeken. Er is namelijk zoveel om te ontdekken en met deze tips zul jij hartstikke zelfverzekerd de straten van Bangkok and beyond gaan verkennen!

 

1. De Tuk-Tuk – Tempel scam

Met stip op nummer één staat de tuk tuk – tempel scam. Deze scam kan rondom veel toeristische bezienswaardigheden voorkomen, maar komt vooral voor bij het Grand Palace, het Nationaal Museum en de tempels Wat Pho en Wat Arun.

Het gaat meestal zo: een goed geklede Thaise man komt op je afgewandeld en spreekt je aan in vlot Engels. Hij vraagt je waar je naartoe gaat. Wanneer je bijvoorbeeld. zegt dat je naar Wat Pho wil, zegt hij dat dat niet zal lukken want dat Wat Pho gesloten is, de reden verschilt per dag en persoon.

Vervolgens zegt de man dat hij een veel mooiere tempel kent (in veel gevallen is dat de Lucky Buddha tempel) en je hebt geluk want vandaag kent hij wel een tuk-tuk chauffeur die je voor 10 Baht daarheen wilt brengen. Vol goede moed en vertrouwen stem je in en voor je het weet, ben je ook bij punt drie in onze lijst aangekomen nadat de chaffeur ‘’een hele goede, geheime plek om juwelen te kopen’’ weet. Wanneer je bij de eerder besproken tempel aankomt, spreekt toevallig een andere Thaise man je aan die ook toevallig over datzelfde souvenirwinkeltje begint. Eenmaal in die souvenirwinkel wordt de sfeer opeens gespannen en worden de verkopers behoorlijk opdringerig. Vooral als je alleen bent, kan dit je het gevoel geven dat je wel iets móet kopen om daar weer weg te kunnen.

Na je aankoop word je in de meeste gevallen zelfs ook nog eens meegeloodst naar een paar andere tempels, bezienswaardigheden of een reisbureau. Dit doen de chaffeurs omdat ze goed beseffen dat de meeste mensen maar een paar dagen in Bangkok verblijven. De meeste tuk-tuk chauffeurs die aan deze scam deelnemen, zijn lid van een soort Thaise maffia, met aan het hoofd de baas van de souvenirwinkel.

 

2. Scam met wisselgeld

Dit is een veel voorkomende scam bij taxichauffeurs. Het gaat meestal ongeveer zo: de taxichauffeur zegt dat de rit bijvoorbeeld 100 Baht kost. Je geeft hem een briefje van 100 Baht, maar de taxichauffeur toont je vliegensvlug, in een fractie van een seconde, een briefje van 20 Baht en zegt dat je je vergist hebt. Omdat dit allemaal zo snel gaat ben je snel geneigd er nog dan nog 80 Baht bij te geven. Het is pas achteraf dat je beseft dat je eigenlijk wel een briefje van 100 gegeven hebt. Doorgaans hebben de taxichauffeurs een hele rij briefjes bij zich naast hun autostoel. Dit is voornamelijk een makkelijke scam bij toeristen die nog niet lang in Bangkok zijn en nog niet vertrouwd zijn met het Thaise geld. Dan ben je sowieso sneller in de war en geef je eerder toe of geloof je dat de ander wel gelijk zal hebben.

Nog een extra taxi en tuk-tuk tip: chauffeurs doen ook vaak na een rit alsof ze je niet begrepen hebben als het over de prijs gaat. Ze zeggen bijvoorbeeld aan het begin van de rit dat het 10 Baht, kost maar dan blijkt dat ze ‘eigenlijk’ 10 dollar bedoelden. Dan begint de discussie natuurlijk. Spreek daarom altijd vooraf de prijs af, zo bespaar je jezelf heel wat gedoe! Als de chauffeur nog steeds doet alsof hij je niet begrijpt, schrijf dan het bedrag op een papiertje, dan is er geen discussie meer mogelijk.

 

 

3. Thaise edelstenen en juwelen oplichterij

Als je geen expert bent op het gebied van edelstenen of juwelen, koop ze dan niet van een wildvreemde op straat die claimt een goede aanbieding te hebben. Dagelijks trappen er toch nog vele toeristen in die zich laten verleiden door de glimmende stenen. In de meeste gevallen koop je echter gewoon nep of betaal je teveel. Let op, dit is één van de meest voorkomende manieren van oplichting in Thailand!

 

Nog wat algemene tips:

– Wees op je hoede wanneer een Thai je op straat zomaar aanspreekt in perfect of behoorlijk vloeiend Engels. De meeste Thais zijn van nature niet zo extravert en eerder beschaamd of enigszins nederig. Als er dus iemand vlotjes op je afkomt, mag je gerust al een beetje wantrouwig zijn.

– Een veelgestelde vraag in het begin van het gesprek is “Where are you from”? Beleefd als je bent, antwoord je waarschijnlijk iets als ‘’Uit Nederland!’’. Hoogstwaarschijnlijk heeft de meneer dan ook heel toevallig een broer die in dezelfde stad woont of iets dergelijks. Dit wordt gezegd om het vertrouwen te winnen en een gespreksonderwerp te hebben. Een andere veelgestelde vraag is: “First time in Bangkok?”. In dit geval is een leugentje om bestwil de veiligste optie. Laat nooit blijken dat het je eerste keer in een stad is, want dan ben je namelijk het perfecte doelwit voor een scam.

– Wat betreft reizen: probeer zelf van tevoren goed uit te zoeken hoeveel een visum kost en of je dit niet alvast kunt regelen. Neem enkel overheidsbussen of de trein en geen mini-busjes van één van de louche maatschappijen langs Khao San Road.

– Zorg dat je het nummer van de toeristenpolitie in je telefoon hebt zitten (1155), mocht het echt uit de hand lopen.

 

En dan nog een laatste advies: If it sounds too good to be true, it probably is!

Start het gesprek met gelijkgestemden