5 tips om een jetlag te voorkomen

Amazing Thailand

De vlucht van Nederland naar Thailand is lang en afhankelijk van het seizoen is er 5 tot 6 uur tijdsverschil. Onze biologisch klok raakt hierdoor van slag en zo ontstaat de welbekende jetlag. Met een beetje pech kom je aan in het prachtige Thailand en krijg je gelijk last van oververmoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en weinig eetlust. Dit klinkt niet als de droomsituatie om je vakantie mee te starten en daarom delen wij 5 tips om jouw jetlag zo goed mogelijk te voorkomen!

 

1 Bereid je thuis alvast langzaam voor
Een goede manier om een jetlag te verminderen is door je een aantal dagen voor vertrek alvast voor te bereiden. Als je naar Thailand vliegt is het daar 5 of 6 uur later, dus voelt het alsof je alweer naar bed wil. Ga daarom een aantal dagen voor je reis één of twee uur eerder naar bed en sta ook vroeger op. Zo kom je alvast in het ritme én begin je echt uitgerust aan je reis! 

 

2 Verander naar lokale tijd
Zodra je in het vliegtuig zit is het handig om alvast je horloge, telefoon en tablet op de lokale Thaise tijd in te stellen. Vervolgens is het ook handig om deze tijd in de gaten te houden en ernaar te handelen. Land je bijvoorbeeld ‘s middags dan zouden wij aanraden om niet de hele vlucht te slapen. Kijk in plaats daarvan een film of lees een boek. Zo laat je je lichaam in het vliegtuig al wennen aan de nieuwe lokale tijd.

 

3 Eet de juiste maaltijden
Doordat je biologische klok een beetje is ontregeld zal jouw spijsvertering ook langzamer werken dan normaal. Het is daarom aan te raden om voor vertrek geen zware maaltijden te eten, een goede vervanger is een soepje of salade. Eenmaal aan boord kan je het beste alle maaltijden nuttigen die je aangeboden krijgt. Vliegtuigmaatschappijen plannen deze maaltijden zo in dat deze qua timing goed aansluiten op de plaats van bestemming. 

 

4 Water, water, water
Water is tijdens jouw reis je beste vriend. Het drinken alcohol heeft een uitdrogend effect en koffie en drankjes met cafeïne zoals cola of energiedrank verstoren het natuurlijk slaapritme. Water helpt juist tegen de droge lucht, hoofdpijn en uitdroging.

 

5 Rustig aan
Je bent na zo’n lange reis eindelijk in het prachtige Thailand! Het liefst ga je direct allerlei excursies en activiteiten ondernemen, maar doe het rustig aan. Je hebt heeft een lange reis achter de rug en het is daarom goed om heel even bij te komen en te acclimatiseren. Als je de eerste dag teveel hooi op je vork neemt begin je moe aan je vakantie. 

Start het gesprek met gelijkgestemden