Welke Thaise souvenirs mogen niet mee?

Amazing Thailand

Souvenirs, wie koopt ze niet tijdens hun reis. Ze zijn leuk om aan het thuisfront uit de delen of zelf te houden als tastbare herinnering. Denk aan een houten masker, een strandlaken of dat typische Thaise drankje waar je geen genoeg van kan krijgen. In Thailand zijn genoeg markten, winkels en andere plekken om originele cadeaus in te slaan, maar let tijdens je aankopen wel op. Niet alle souvenirs zijn zo onschuldig als ze lijken en mogen daarom niet Nederland in. Bepaalde producten kunnen jou zelfs een fikse boete bezorgen. Daarom delen wij hieronder welke souvenirs je beter kan laten liggen.

 

Dierlijke producten

Alle producten die van beschermde dier- en plantsoorten zijn gemaakt mogen niet mee. Denk aan tassen of schoenen van krokodillenleer of andere dierlijke producten. Een ander bedreigd diersoort is de olifant. Deze vormt helaas een grote leverancier voor veel souvenirs want van het ivoor, gemaakt van de slagtanden, worden bijvoorbeeld sieraden of andere producten van gemaakt. Al deze producten mag je niet mee naar Nederland nemen. 

Een ander dierlijk product waarbij je moet opletten is koraal en grote schelpen. Deze zijn vaak beschermd en mogen daarom niet mee, ook niet als ze in een product zijn verwerkt zoals een lamp of asbak. Kleine schelpen die je op het strand vindt mogen wel mee en voor twee grote schelpen geldt een uitzondering. Van de ‘doopvontschelp’ en ‘karkoschelp’ mag je er drie meenemen naar huis als ze in totaal niet meer dan drie kilo wegen. 

 

Oosterse medicijnen 
In Thailand kan je op verschillende plekken Oosterse medicijnen kopen die in Nederland niet te verkrijgen zijn. Vaak worden deze deels gemaakt van beschermde dieren zoals het gal van beren, nagels van tijgers of slagtanden van olifanten. Om deze reden mogen deze medicijnen niet de grens over. 

 

Nep artikelen
Merkkleding, handtassen of horloges onder de 20? In Thailand kan je op meerdere plekken nep artikelen kopen voor een spotprijs. Het is toegestaan om deze producten mee te nemen, mits het in kleine hoeveelheden is en voor eigen gebruik of om cadeau te geven. Je mag met de spullen niet handelen in Nederland. Daarnaast is het verplicht om de producten zelf Nederland in te nemen, je mag de nep artikelen niet per post of door een koeriersbedrijf naar Nederland laten sturen. 

 

Eten en drinken
Elke cultuur heeft zijn eigen eten en drinken en ook al zijn er in Nederland veel toko’s, niet alle Thaise snacks zijn hier te verkrijgen. Dit zijn daarom extra leuke souvenirs om mee te nemen en familie en vrienden te laten proeven. Als je buiten Europa reist mag je geen vlees en zuivel meenemen naar Nederland, maar chocola, snoep, chips of andere snacks zijn wel toegestaan. Daarnaast geldt voor wijn dat je vier liter mee mag nemen, maar dit mag geen mousserende wijn zijn. Voor bier geldt een maximum van 16 liter. Ben je meer van de sterke drank? Van bijvoorbeeld wodka en whisky mag je één liter meenemen óf twee liter lichte likeur of likeurwijn. Een combinatie van deze twee dranken is ook mogelijk, zolang je in totaal niet meer dan twee liter meeneemt.  

Start het gesprek met gelijkgestemden