Visakha Bucha

Amazing Thailand

Thailand kent veel verschillende (Nationale) feestdagen en tradities. Op dit moment is het niet mogelijk om een van deze dagen tijdens je reis mee te maken, maar om jou Thailand thuis te laten beleven vertellen we je vandaag iets meer over Visakha Bucha.

Deze dag wordt gevierd tijdens volle maan in de 6e maand van de lunar-Thai kalender. Met uitzondering van Adhikamasa, een extra maand  in de kalender, dan valt deze feestdag tijdens de volle maan van de zevende maand. Op deze dag worden de drie belangrijkste dagen in het leven van Boeddha, namelijk zijn geboorte, zijn verlichting en zijn sterfdag herdacht. Boeddhisten geloven dat deze ontwikkelingen allemaal tijdens volle maan in de zesde maand van de lunar-Thai kalender hebben plaatsgevonden. Boeddha is na zijn overlijden in ‘nirvana’ staat gekomen. Dat wil zeggen dat hij het lijden, de dood en de reïncarnatie ontglipte.

Normaal gesproken is het voor boeddhisten een dag om naar de tempels te gaan en een wian-tian uit te voeren als eerbetoon. Wian-tian houdt in dat ze drie keer rond de tempel lopen met verschillende voorwerpen in hun handen zoals wierook, kaarsen en bloemen. Dit offeren ze aan de Boeddha. Bovendien dienen de boeddhisten zich tijdens deze feestdag te houden aan 10 regels. De regels houden in: geen levendige dingen kwetsen, niet stelen, geen seksuele handelingen, niet liegen of roddelen, geen verdovende middelen gebruiken zoals drank en drugs, niet eten tussen de middag en zonsondergang, niet dansen, niet zingen, geen muziek luisteren of maken, geen parfum, geen versieringen of persoonlijke decoratie dragen of gebruiken, geen gebruik maken van luxe bedden of stoelen en geen geld, zilver of goud accepteren of beheren. Daarnaast is het ook mogelijk seminars van monniken te volgen en te mediteren om tot rust te komen. Ten slotte offeren boeddhisten voedsel aan tempels of laten vogels en vissen vrij om geen negatieve karma te krijgen.

 

 

Dit jaar wordt Visakha Bucha op een totaal andere manier gevierd in Thailand door COVID-19.  Gelukkig kan iedereen die deze dag wil vieren, zich aan de regels houden, mediteren en tot rust komen. Iets wat jij ook thuis kunt doen!

 

Wij wensen iedereen een fijne Visakha Bucha.

Start het gesprek met gelijkgestemden