Vier dit weekend Phi Ta Khon!

Amazing Thailand

Eens in het jaar in de bergen van Loei verandert het rustige boerendorpje Dan Sai in een kleurrijk en feestelijk palet. Dit is het gevolg van het driedaagse Phi Ta Khon festival! Dit feest wordt ook wel het Ghost Festival genoemd. Tijdens dit driedaagse festival zetten mannen en vrouwen fel gekleurde maskers op en paraderen over de straten.  


Phi Ta Khon kent een bijzondere geschiedenis. Het begon allemaal bij de prins van Vessantara. Hij was vriendelijk en vrijgevig, zelfs zo vrijgevig dat hij de witte olifant van de Koning aan een buurland had geschonken. Door de extreme droogte hadden zij veel moeite met hun gewassen. De witte olifant had magische krachten; overal waar hij kwam bracht hij regen met zich mee. Toen het volk van deze gebeurtenis hoorde, waren ze woedend! De mensen waren bang voor droogte en honger in hun eigen land. Ze eisten dat de prins werd verbannen naar het bos. De prins vertrok, maar uiteindelijk berouwden de Koning en het volk dat ze de prins hadden verbannen en nodigden ze hem weer thuis uit. Hij werd verwelkomd met een grote optocht en daarom vieren mensen vandaag de dag nog steeds Phi Ta Khon. 

Article photo

Het festival staat vooral bekend om zijn bijzondere maskers. Deze worden handgemaakt en -geschilderd. Het is niet makkelijk om de kostuums te maken. Hierdoor zijn mensen hier meerdere uren mee bezig. Naast het feit dat het er mooi uit moet zien, moeten ze ook comfortabel zitten aangezien de mensen hier uren in rond moeten bewegen. In het verleden werden de maskers na het festival in de rivier gegooid, maar sinds toeristen dit evenement bezoeken betalen zij graag voor een masker. 

Article photo

Elk jaar is het festival op een andere datum, dit jaar vindt het plaats op vrijdag 5 juli tot en met zondag 7 juli. Het festival wordt georganiseerd rond juni of begin juli omdat dit het begin is van het regenseizoen. In deze periode planten de boeren hun rijstvelden. Veel regen is dan een absolute must voor een goede oogst. Wil jij volop genieten van dit evenement, mis dan vooral niet de eerste dag! Dan proberen de locals de geesten wakker te maken met een optocht door het dorp naar de Wat Phon Chai. Daarnaast zijn er tijdens deze dagen nog veel meer dingen te beleven zoals; spelletjes, concerten en een parade! 


Dus heb je altijd al eens een écht Thais festival willen meemaken of ben jij toevallig in de buurt van Loei? Stop dit weekend dan zeker in Dan Sai. Kleine tip, het overnachten in Dan Sai is waarschijnlijk niet meer mogelijk, maar Loei ligt op 80 km rijden en hier zijn voldoende leuke hotels!   

 

Start het gesprek met gelijkgestemden