Thaise tradities en gewoontes

Amazing Thailand

Thailand is het land van de glimlach. Dus we blijven lachen, tot het weer mogelijk is om naar Thailand te reizen. Je hebt nu in ieder geval tijd genoeg om jezelf voor te bereiden voordat je op reis gaat en wij vertellen je graag meer over de belangrijkste tradities en gewoontes van de Thaise bevolking. Goed voorbereid op reis gaan is het halve werk!

Het Boeddhisme speelt een grote rol in het land en het dagelijks leven van de bevolking van Thailand. Een groot deel, ongeveer 95 procent van de bevolking, is aanhanger van het Boeddhistische geloof. Boeddhisten geloven in karma en reïncarnatie: wie goed doet, zal in zijn/haar volgend leven daarvoor worden beloond. 

Door het hele land staan verschillende prachtige gebouwen, tempels en altaren. Als je tijdens je reis een van deze prachtige tempels (‘wat’ in het Thais) bezoekt zorg dan wel dat je gepast gekleed bent, dus geen pet of zonnebril dragen en je schouders en knieën bedekken. Het is normaal voor het betreden van een tempel, of iemands huis, je schoenen uit te trekken en over de drempel heen te stappen. Zorg er vervolgens voor dat je zachtjes praat in de tempel. In de tempel zijn de Boeddha-beelden of afbeeldingen van Boeddha niet bedoeld als versiering, deze dienen met respect te worden behandeld. Het is toegestaan om foto’s te maken van Boeddhabeelden, tenzij anders aangegeven, maar ga er zelf niet mee op de foto. Naast de Boeddha betekent de Thaise koning ook veel voor de Thaise bevolking. Zorg ervoor dat je geen grapjes maakt over de koning en beledig hem ook niet. Het is in de Thaise wet zelfs verboden om op die manieren over het Koningshuis te praten.

Daarnaast is het in Thailand gebruikelijk dat elke man of jongen één keer in zijn leven heeft geleefd als monnik. Tijdens je reis of bezoek aan een tempel zal je ongetwijfeld een monnik tegenkomen. Je mag praten tegen een monnik, maar wees altijd respectvol. Onthoud dat vrouwen geen mannelijke monnik mogen aanraken of ernaast mogen zitten. Ze mogen namelijk geen lusten hebben en een vrouw kan deze opwekken door fysiek contact. Je kan ze bijvoorbeeld groeten door je handpalmen tegen elkaar aan te leggen voor je borst, met je vingertoppen omhoog en een kleine buiging te maken met je hoofd. Deze Thaise manier van groeten wordt ook wel ‘wai’ genoemd en zo groeten alle Thai elkaar. 

 

 

Wat verder nog goed is om te onthouden: de Thaise bevolking leidt liever niet aan gezichtsverlies. Dit is iets wat je jezelf volgens hen niet kan veroorloven en dat proberen ze dan ook te vermijden. Je zal meer respect krijgen en bereiken als je rustig communiceert, confrontaties uit de weg gaat en kritiek probeert te verpakken in positieve feedback. Tenslotte wordt het hoofd gezien als het meeste zuivere deel van het lichaam en voeten als het meest onzuivere deel van het lichaam. Het is onbeleefd om mensen over het hoofd te aaien, dingen aan te wijzen met je voeten of naar iemand of iets toe te richten met je voeten. Zorg ervoor dat je dit niet doet, want volgens de Thaise bevolking kan dit als beledigend worden opgevat. 

Kan je ook niet meer wachten tot je Thailand weer kunt bezoeken? Met de belangrijkste tradities en gewoontes op een rijtje ga je in ieder geval voorbereid op reis. Geniet van de Thaise cultuur en hun gewoonten en vergeet vooral niet te lachen!

Start het gesprek met gelijkgestemden