Sepak Takraw

Amazing Thailand

Is het voetbal? Is het volleybal? Nee, het is de sport Sepak Takraw. Sepak Takraw is erg populair in Zuid-oost Azië en is een van de meest beoefende sporten in Thailand. Sepak betekent ‘’schop’’ en takraw betekent ‘’gevlochten bal’’. De sport wordt ook wel beschreven als voetvolleybal op een badmintonveld.

 

Geschiedenis 

De oorsprong van Sepak takraw is onduidelijk; sommigen zeggen echter dat het werd beïnvloed door een van China’s traditionele spellen, Cuju, een oude militaire oefening. Hier probeerden soldaten een gevederde shuttle in de lucht te houden door deze heen en weer te trappen tussen twee mensen. Naarmate de sport zich ontwikkelde, werden de dierenhuid en kippenveren vervangen door ballen gemaakt van geweven stroken rotan.

Het moderne Sepak Takraw zoals we dat nu kennen, werd georganiseerd en gestandaardiseerd in de jaren 1940 en 1950. Sindsdien heeft Sepak Takraw internationale erkenning gekregen en heeft het deelgenomen aan verschillende regionale en internationale sportevenementen, waaronder de Aziatische Spelen en de Zuidoost-Aziatische Spelen. 

 

Spelregels 

Het doel van Sepak Takraw is om de bal over het net te spelen en deze binnen het speelveld van de tegenstander te laten landen, terwijl het andere team probeert de bal terug te spelen. Punten worden gescoord wanneer de tegenstander de bal niet correct kan retourneren. Het gebruik van de handen is verboden. Spelers mogen alleen hun voeten, knie, borst en hoofd gebruiken om de bal te raken, vergelijkbaar met voetbal.

Het team dat als eerste 21 punten behaalt, wint een set. Het eerste team dat twee sets wint, is de winnaar!

Start het gesprek met gelijkgestemden