Recept: Som Tam

Amazing Thailand

Yesssss, de afgelopen week hebben we mogen genieten van fantastisch weer in Nederland en dat betekent dat de zomer er echt aan komt! Met het warme weer is een frisse papajasalade lekker, gezond en ideaal voor een picknick in het park! Check deze blog voor één van de populairste gerechten uit Thailand: de Som Tam!

De groene papajasalade is een echte smaaksensatie! Zoete, zoute, zure en pittige smaken worden allemaal gecombineerd. Er zijn verschillende variaties op de Som Tam. Voeg bijvoorbeeld geroosterde pinda’s toe (Som Tam Thai), kies voor gestampte ingelegde krabben (Som Tam Bu) of probeer eens de salade met het sap van ingemaakte modder-vis (Som Tam Lao).

 

De ingrediënten die nodig zijn voor 1 persoon:

120 gram groene, onrijpe papaja

1,5 eetlepel palmsuiker

1 eetlepel vissaus

1-2 tenen knoflook

25 gram geroosterde pinda’s

25 gram kousenband in stukjes

1 eetlepel gedroogde, gemalen garnalen

2-6 Thaise chilipepers, zonder zaad en zaadlijsten (dit ligt eraan of jij goed tegen pittig eten kan!)

50 gram kerstomaatjes of 2 middelgrote tomaten (in stukjes gesneden)

Halve limoen

 

Om te beginnen: schil de groene papaja. Snijd of schaaf de papaja in dunne reepjes en laat de papaja weken in koud water voor extra knapperigheid. Los vervolgens de palmsuiker roerend op in de vissaus. Maal de knoflook (en eventueel de geroosterde pinda’s) fijn in een vijzel en voeg hier later de papaja aan toe. Gebruik een lepel om het mengsel van de zijkant te schrapen en voeg de kousenbang, gedroogde garnalen en chilipepers toe en blijf dit mengen. Voeg daarna het palmsuikermengsel, limoensap en limoenschil toe aan het mengsel en stamp dit nog 1 à 2 minuten door elkaar. Genoeg gestampt? Gooi de limoenschil weg en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Zit er een lekkere balans tussen zoet, zout, zuur en pittig? Want dat is de bedoeling bij een goede Som Tam!

Benieuwd naar de andere populaire gerechten in Thailand? Check deze blog dan!

Start het gesprek met gelijkgestemden