Phetchaburi uitgeroepen tot creatieve regio van de gastronomie

Amazing Thailand

Ben je benieuwd naar de verborgen parels van Thailand, weg van de gekende trekpleisters? Zet Phetchaburi dan zeker op jouw bucketlist. De hoofdstad van deze Thaise provincie, die eveneens bekend staat onder de naam Phetchaburi, werd in 2021 uitgeroepen tot stad van de gastronomie en toegevoegd aan het UNESCO Creative Cities Network. Deze titel hebben ze mede te danken aan de vele lokale lekkernijen die op ambachtelijke wijze bereid worden. Hoe deze verschillende productieprocessen precies werken, kan je in Phetchaburi aan den lijve ondervinden door bijvoorbeeld mee op pad te gaan door de boomgaard van de Lung Thanom Sugar Palm Plantation of de zoutpan bij Yun Gluea te bezoeken. Maar een culinair uitje naar deze provincie smaakt naar meer! Ontdek hieronder enkele niet te missen activiteiten voor foodies en hotspots die garant staan voor gastronomisch genot.

 

 

Hoofdstad Phetchaburi, de stad van de drie smaken

Phetchaburi staat bekend om de productie van zeezout, palmsuiker en limoenen, die worden beschouwd als de gastronomische smaakmakers van de provincie. Door de combinatie van zout, zoete en zure ingrediënten wordt Phetchaburi ook wel ‘De stad van de drie smaken’ genoemd. Om meer te weten te komen over de zeezout productie kan je een bezoek brengen aan de zoutpan bij Yung Gluea in het Ban Laem district.

 

Traditionele oogst van palmsuiker

In Phetchaburi zie je boeren vaak in palmbomen klimmen om het sap van de kokospalmen te oogsten. Dit fascinerende proces is hier een traditionele activiteit dat deel uitmaakt van de lokale cultuur. Het verzamelde sap wordt vervolgens gekookt om palmsuiker te produceren en zorgt voor een heerlijke zoete smaak typerend voor de Thaise keuken. Als bezoeker kun je ook deelnemen aan deze ervaring door de boeren te vergezellen terwijl ze de palmbomen beklimmen. Zeker in de boomgaard van Lung Thanom Sugar Palm Plantation ben je hiervoor aan het juiste adres. Oom Thanom, de pionier in het kweken van palmbomen en de enige palmexpert in Phetchaburi, leert je de kneepjes van het vak en dompelt je helemaal onder in deze lokale ambacht.

 

Zoete zonde bij Lung Anake Thai Sweets

Lung Anake Thai Sweets is beroemd in Thailand, omwille van zijn heerlijke en traditionele Thaise zoetigheden. De winkel dankt zijn naam aan Lung Anake, wat een eretitel is die ‘Oom Anake‘ betekent. Anake zelf was een lokale expert in Thaise desserts wiens recepten en technieken worden voortgezet in de winkel. Bij Lung Anake Thai Sweets worden vakmanschap en hoogwaardige ingrediënten met elkaar gecombineerd om zo smaakvolle lekkernijen te creëren. De zoetigheden variëren van handgemaakte ‘kanom‘, Thaise snoepjes en snacks, tot verfijnde ‘kanom wan‘, Thaise desserts die vaak een combinatie zijn van zoete en hartige smaken.

 

Lokale lekkernijen van Phetchaburi

Je vindt in deze Thaise provincie ook heel wat bekende gerechten terug die heel typerend zijn voor de regio, zoals Khanom Cheen Thotman, gefermenteerde rijstmeelnoedels met gebakken viskoekjes, en Kuaitiao Nam Daeng, rode soepnoedels. Ook de zelfgemaakte rijstchips zijn erg populair. Deze lokale lekkernij wordt van Thai-Hom Mali rijst gemaakt is typisch voor de streek.

 

Thais diner in een unieke setting

Baan Rim Nam Restaurant is een gewaardeerd eetadres in Phetchaburi dat bekend staat om zijn sfeer, prachtige ligging en voortreffelijke gerechten. “Baan Rim Nam” betekent letterlijk “huis aan de rivier”, wat perfect past bij de locatie van dit restaurant aan de oevers van de Phetchaburi-rivier. Het menu biedt een breed scala aan gerechten uit de Thaise keuken, voornamelijk gericht op lokale en verse ingrediënten. De smaken zijn authentiek en rijk aan aroma’s, afgestemd op de Thaise culinaire tradities. Een van de hoogtepunten van een diner bij Baan Rim Nam is niet alleen de culinaire ervaring, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de natuurlijke omgeving. Vooral tijdens zonsondergang kan het uitzicht vanaf het restaurant adembenemend zijn.

 

Meer inspiratie voor je volgende trip naar Thailand vind je hier.

 

Tourism Authority of Thailand, Phetchaburi Office
500/51 Phetkasem Road,
Amphoe Cha-am, Phetchaburi 76120
Tel. +66 (0) 3247 1005-6
Fax. +66 (0) 3247 1502
E-mail Address: tatphet@tat.or.th

 

 

Start het gesprek met gelijkgestemden