Een unieke ervaring: leren mediteren in Thailand

Amazing Thailand

Voor een bijzondere ervaring tijdens je reis naar Thailand, kun je ervoor kiezen om een tijdje in een meditatiecentrum te verblijven. Een bekend internationaal meditatiecentrum is het Doi Suthep Vipassana Meditation Center. Deze ligt onder de bekende tempel Wat Phrathat Doi Suthep in de bergen van Chiang Mai.

 

Daginvulling

De dag begint om 05:30 met een ‘Dhamma talk’. Je kunt dit zien als een soort college van een monnik. De monnik vertelt over zijn eigen leven, het Boeddhisme en Thailand. De Dhamma talk is iedere dag anders en keer op keer erg inspirerend. Er zit altijd een wijze les in verscholen die vaak met ‘Love and Kindness’ te maken heeft.

Ook heb je elke dag een kort gesprekje met de monnik. Tijdens dit gesprek vertel je hoe het mediteren tot nu toe gaat. De monnik geeft je vervolgens tips en een nieuwe uitleg. Zo leer je iedere dag langer mediteren.

Om 18:00 uur is het tijd voor ‘evening chanting’. De monnik zingt Thaise teksten voor, en de groep zingt deze na. Omdat je verder de hele dag stil bent, is het erg leuk om hier enthousiast aan mee te doen.

Er zijn dus een aantal vaste activiteiten per dag. Tussen deze momenten door kun je mediteren. Er zijn veel verschillende plekken op het terrein waar je dit kunt doen. De meeste mensen mediteren in de grote zaal of in het kleine kapelletje. Ook kun je ervoor kiezen om in de buitenlucht of in je eigen kamer te mediteren.

Rond 21:00 uur ga je slapen. Dit lijkt misschien vroeg, maar omdat je ook vroeg op staat zal je zien dat je gemakkelijk in slaap valt.

 

Courses

Je kunt verschillende ‘courses’ volgen.

Beginners kunnen ervoor kiezen om 4, 5, 7, 10 of 14 dagen te blijven. In deze periode leer je de basis van het mediteren. Wanneer je 14 dagen blijft, leer je uiteraard meer dan wanneer je 4 dagen blijft.

Als je een echte uitdaging aan wil gaan kun je de ‘foundation course’ doorlopen. Deze duurt 21 dagen. De laatste drie dagen van de foundation course mediteer je aan één stuk door, zonder te slapen. Je zal in deze drie dagen voornamelijk op je kamer mediteren, je eten wordt ook naar je kamer gebracht.

Als je de ‘foundation course’ hebt doorlopen, heb je de optie om ook de ‘advanced review course’ van 13 dagen doen.

 

Regels

De belangrijkste ‘regel’ van het meditatiecentrum is dat je niet mag praten (behalve tijdens je verslag aan de monnik). Doordat er niemand praat, is het meditatiecentrum een echte oase van rust. Je wit deze rust natuurlijk niet verstoren door te praten. Als je echt heel sterk de behoefte voelt om met iemand te kletsen, kun je het beste even van het terrein aflopen.

Verder is het niet toegestaan om elektronica te gebruiken. Je mag je telefoon meestal wel als wekker gebruiken. Je kunt je telefoon eventueel ook als timer gebruiken tijdens het mediteren. Het is echter handiger om een wekkertje of stopwatch mee te nemen om afleiding van je telefoon te voorkomen.

Ook roken en ander ongepast gedrag is niet toegestaan. Bij de eerste regelovertreding krijg je een waarschuwing. Bij de tweede overtreding moet je het meditatiecentrum verlaten.

Om het mediteren te bevorderen, worden er een aantal dingen afgeraden. Je wordt bijvoorbeeld afgeraden om naar muziek te luisteren, te zingen, yogaoefeningen te doen, te lezen enzovoorts. Hier wordt echter niet op gecontroleerd. Als je sterk de behoefte voelt om muziek te luisteren, kan het dus wel.

Ook is het de bedoeling dat je na 12 uur ’s middags geen vast voedsel meer eet. Smoothies, sappen, water, koffie en thee mag je de hele dag door drinken. Geen zorgen, je hoeft niet te verhongeren. Je krijgt twee maaltijden per dag en tijdens de lunch kun je gerust meerdere keren opscheppen.

Voor alle regels en aanbevelingen kun je op de website van het meditatiecentrum terecht.

 

Kosten

Het Doi Suthep Vipassana Meditation Center draait op basis van donaties. Je kunt na je verblijf dus zelf bepalen hoeveel geld je het centrum geeft. Je verblijft in een privé kamer en krijgt lekker eten. Het is dus wel netjes om minimaal te doneren wat je anders besteed zou hebben aan onderdak en voedsel. Bovendien is het een prachtige locatie en onvergetelijke ervaring, zeker wat Thaise Baht waard dus!

 

Voor meer informatie kun je de website van het meditatiecentrum bekijken https://www.fivethousandyears.org/

Start het gesprek met gelijkgestemden