De coolste souvenir uit Thailand: Sak Yant tatoeages

Amazing Thailand

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de zogenaamde Sak Yant tatoeages. Hollywood-ster Angelina Jolie liet al in 2003 haar eerste zetten, en ze zijn enorm populair bij locals zowel als toeristen. Maar hoe worden ze gezet, wat is de betekenis van deze tatoeages en is het eigenlijk wel veilig? Lees snel verder want dat zetten we in deze blog voor je op een rij.

 

 

Wat is een Sak Yant tattoo?
Sak betekent in het Nederlands ‘tikken’ of ‘tatoeëren’ terwijl Yant afgeleid is van Yantra, wat ‘heilige geometrische vorm’ betekent. Mensen in Thailand geloven dan ook dat deze tatoeages een zekere magie hebben en bescherming bieden. Het ‘tikken’ slaat meer op de manier waarop een Sak Yant gezet wordt: namelijk door met een naald herhaaldelijk in de huid te prikken. Een Sak Yant tattoo mag alleen gezet worden door een ajarn. Dit is een ‘meester’ in de ambacht van het zetten die de betekenissen heeft bestudeerd. 

 

Verschillende ontwerpen en hun betekenissen
In tegenstelling tot wat veel toeristen denken leest de ajarn niet je aura, en hoeft hij niet per se het ontwerp te kiezen. Hierom is het slim om iemand mee te nemen die je wensen voor je kan vertalen. De drie meest voorkomende Sak Yant tatoeages zijn de Gao Yord (de meest heilige yantra), de Hah Taew (vijf lijnen), en de Paed Tidt (de cirkel). De spreuken die bij deze vormen horen dekken namelijk 95% van de wensen, het is namelijk de spreuk die de Sak Yant magisch maakt.

 

 

De Gao Yord beschermt tegen zwarte magie, slechte bedoelingen en kan -afhankelijk van de spreuk- je helpen om charismatischer, aantrekkelijker, sterker of rijker te worden. De Hah Taew heeft vijf lijnen die elk een betekenis hebben. De eerste lijn zorgt ervoor dat het geluk je vaker zal vinden, en beschermt je ook tegen valse veroordelingen. De tweede beschermt tegen (astrologisch) ongeluk, de derde tegen zwarte magie terwijl de vierde en vijfde lijn zorgen dat je gelukkiger, succesvoller en charismatischer wordt. De Paed Tidt is goed voor reizigers omdat deze je zal bescherming- welke richting je ook opgaat, welke dag van de week het ook is.

Kosten en veiligheid
Dit verschilt eigenlijk van plek tot plek. In sommige tempels hoef je alleen een donatie te kopen in de vorm van mentholsigaretten, orchideeën en wierook (vaak worden deze buiten de tempel verkocht voor ongeveer 75-100 baht) waarna je binnen nog eens een donatie maakt, bijvoorbeeld bij Wat Bang Phra in Bangkok. Wees op tijd, want het kan zijn dat je anders op 30 anderen moet wachten. Het is een populaire plek maar de hygiëne is niet zoals bij een tattooshop. Dit is een persoonlijke afweging die iedereen voor zichzelf moet maken. In Chiang Mai kun je bij Sak Yant Chiang Mai terecht, wat meer lijkt op een tattooshop, en je 2000 baht per uur betaalt (inclusief echte blessing).

Wat je ook kiest- een Sak Yant tatoeage nemen in Thailand is een ervaring die je letterlijk en figuurlijk altijd bijblijft.

Start het gesprek met gelijkgestemden