Maya Bay gaat dicht!

Amazing Thailand

In 2000 werd Maya Bay bij het eiland Koh Phi Phi in één klap wereldberoemd toen het schitterde in de film The Beach. Vanaf dat moment bleven de toeristen maar komen en zagen wij duizenden jaloersmakende foto’s voorbijkomen op social media en in reisprogramma’s.

 

Per dag komen er zo’n 5.000 bezoekers aan per boot en deze populariteit heeft jammer genoeg zijn tol geëist. Al dat vaarverkeer heeft vooral veel impact op het koraal gehad, wat ervoor heeft gezorgd dat de riffen er momenteel erg slecht aan toe zijn. Om dit verschrikkelijke proces tot een halt te roepen en het koraal een kans te geven om te herstellen, zal Maya Bay dit jaar daarom tenminste vanaf juni tot en met september dichtgaan voor toeristen.

 

Vicedecaan aan de Kasetsart Universiteit in Bangkok, Thon Thamrongnawasawat, vertelt dat inmiddels al zo’n 80% van alle koraalriffen in Thailand vernietigd is. Dit is voornamelijk te wijten aan de toerisme-industrie en het is dus van zeer groot belang om het overgebleven koraal te koesteren. Het sluiten van Maya Bay is echter enkel een tijdelijke oplossing, om het koraal daadwerkelijk een kans te geven, zal deze eigenlijk definitief moeten sluiten.

 

Het is niet voor de eerste keer dat Thailand moet ingrijpen om platgelopen gebieden te beschermen. Zo werden in 2016 de overbevolkte stranden van Koh Khai Nok, Koh Khai Nui en Koh Khai Nai, drie eilandjes ten zuiden van Thailand, ook al gesloten voor toeristen.

 

 

Wij hopen dat het sluiten van Maya Bay het koraal en de omliggende natuur de kans geeft om te herstellen. Als we met zijn allen bewust omgaan met het milieu, kunnen namelijk nog vele generaties na ons van het prachtige Thailand genieten!

PS: ben je benieuwd hoe Maya Bay er uitzag in The Beach? Bekijk de trailer.

 

 

Start het gesprek met gelijkgestemden