Khon dans

Amazing Thailand

Sinds 2018 is het toegevoegd aan de immateriële cultuur erfgoedlijst van UNESCO en de top van de Thaise klassieke dramatische kunst: de ‘Khon’ dans. Al sinds de 14e eeuw wordt deze gemaskerde Thaise dans al uitgevoerd. Dat moet wel iets bijzonders zijn dus! Wij vertellen je er meer over.

 

De Khon dans wordt stil en alleen maar door mannen gedanst. Tijdens de dans dragen de dansers prachtige drakenkostuums en maskers gemaakt van papier-maché. De dansers beelden personages uit een oude literaire mythe uit. De meest voorkomende is de mythe van Ramakien. Dit verhaal is overgewaaid vanuit India en vertelt de strijd tussen goed en slecht. Het laat, op een artistieke wijze, een denkbeeldige wereld van engelen, mensen, demonen, goden en het apenleger van Hanoman (de aap god) zien. Voornamelijk verschillende stukken van Rama’s leven worden verteld. Rama is de hoofdpersoon uit het hindoeïstische epos* van Ramayan. Tijdens de tentoonstelling lijkt het alsof echte muurschilderingen tot leven komen. De Khon dans wordt begeleid door trommels, bellen, fluiten en xylofoons. Daarnaast heeft Khon een sterk educatieve kant, het  vergroot het respect voor oudere mensen en eert het succes van het goede over het kwaad. Volgens de traditie vonden Khon optredens plaats in koninklijke of prinselijke rechtbanken en in de huishoudens van dansmeesters. Tegenwoordig zul je de dans vooral tegenkomen in onderwijsinstellingen, waar kinderen op een mooie manier leren over normen en waarden.

* Een epos is een verhalend gedicht over een belangrijk mythologisch of historisch persoon en gebeurtenis.

 

Benieuwd geworden naar hoe het lijkt alsof muurschilderingen tot leven komen? De beste plek om deze klassieke Thaise dans te bewonderen is op Sanam Luang of op de verjaardag van de koning.

 

Start het gesprek met gelijkgestemden