Het vegetarisch Festival 2017

Amazing Thailand

Door de jaren heen, hebben we steeds beter onze agenda’s kunnen markeren met de lokale Thaise feestdagen. Eén van de meer kleurrijke feesten die eraan zit te komen is het Bangkok vegetarisch Festival in Chinatown.

Lokaal bekend als Tesagan Gin Jay (เทศกาลกินเจ), wordt dit negendaagse vleesvrije Chinese festival gevierd door de Thais, met en zonder Chinese afkomst. Ook beter bekend als de Nine Emperor Gods Festival en het is altijd de negende maand van de Chinese kalenderjaar. De exacte datum verandert elk jaar, maar het valt meestal in oktober. Dit jaar, wordt het vegetarisch Festival gehouden van 20 tot 28 oktober. Markeer je agenda!

De grootste vieringen zijn in Bangkok en Phuket, maar in de andere plaatsen zoals Chiang Mai, Trang, Krabi en Chonburi zullen ook shows opgezet worden. Naast de geluiden van de knallende drums en dansende symbolen zijn er enkele hints om te weten dat het vegetarische Festival in de stad gaande is. Zoek naar tekenreeksen van gele en rode driehoek-vormige vlaggen gedrapeerd over gebouwen, bungelend uit kraampjes, en gepleisterd op de restaurant ramen. Ze zijn Crayola geel en voorzien van twee letters, เจ (uitgesproken jay), brandweerwagen rood.

 

De mensen in Thailand, vooral degenen die een Chinese afkomst hebben, zijn in de praktijk ‘jay’. Ze dragen wit en zijn actief bewust van hun acties en gedachten. De deelnemers zullen afzien van vlees eten om hun lichaam te reinigen. Tijdens deze 9 dagen zijn ze ook niet toegestaan om te doden en moeten het onthouden van het drinken van alcohol, liegen, stelen, seks, en gokken. In Chinatown Bangkok, zijn de tempels versierd met lantaarns, kaarsen en brandend wierook. U kunt rustig de mensen observeren die de dienst uitvoeren bij de tempel van de Kamalawat Mangkon en de Chow Sue Kong Shrine.

Vegetarisch eten op het Bangkok vegetarisch Festival

Gin Jay is ruwweg vertaalt « eet vegetarisch/veganistisch voedsel. » Het woord ‘jay’ in het Thais kan een beetje verwarrend zijn omdat het zowel een vegetarisch en veganistische voeding beschrijft. Een side note: hoewel dit evenement het vegetarisch Festival heet, is de vakantie zelf strikt veganistisch.

Gedaan is het trouwens met de gerechten gesauteerde garnalen, gegrilde varkensvlees en diep gebakken kip. Geen moo gata (BBQ-Thaise stijl) meer of de spiesjes van beet-gerangschikte vlees of worst. Geen gezoete gecondenseerde melk in Thaise iced tea of besprenkeld op roti en ijs. Wat een verschil! In plaats daarvan serveren de deelnemende restaurants en kraampjes gerechten volledig zonder rood vlees, varkensvlees, vis van welke aard dan ook en gevogelte. En omdat het echt een vegan festival is, zijn de horeca gelegenheden ook een stap verder gegaan en onthouden ze zich van het koken met producten van dierlijke oorsprong. Dit betekent geen eieren, zuivelproducten, honing, vissaus, oestersaus of garnalen plakken. Van veel bereide gerechten laten ze ook penetrante ingrediënten, zoals uien en knoflook, liggen.

Bij de tijdelijke kraampjes en permanente restaurants verkopen ze hapklare veggie dumplings, kommen van dampende noodles en zoete desserts zwemmend in kokosmelk. Er zal een groot aanbod zijn van diep gebakken loempia’s en gestoomde gyoza. Sommige gerechten bevatten duidelijke vlees vervangingen zoals champignons, tofu en taro (een soort zetmeelrijke wortel plantaardige). Anderen bevatten hartige hapjes (waar je bij zult zweren want dit is de ‘real deal’).

Thailand staat bekend als vegan en vegetarisch vriendelijk het hele jaar door. Echter is het Bangkok vegetarisch Festival wel echt DE plek om te genieten van de vegan delicatessen.

 

Draken, knallend vuurwerk en voedsel die zicht uitstrekt tot in de eeuwigheid

Wanneer je af wilt snijden via kleine weggetjes in een bijna lege wijk in Chinatown, is de kans groot dat je plotseling belandt in het midden van een optocht!

Er zijn dansers in traditionele Chinese kleding, lange draken, ongelooflijk luide voetzoekers en beukende drums binnen de mager sois van Bangkok. De performers en muzikanten monden uiteindelijk met z’n allen uit in de belangrijkste parade op Yaowarat Road.

 

Je kan ook kiezen voor een nacht voedsel tour. De laatste halte is recht in het hart van Chinatown. Je mist dan de parade, maar de permanente restaurants en tijdelijke kraampjes serveren jay voedsel geflankeerd aan beide zijden van de weg. Dit festival biedt een gemakkelijke vervanging van voedingsmiddelen voor de vleeseters. Veel plantaardige ‘vlees’ dat zeer bij het echte ding komt (denk aan tofu garnalen..!). Het is een geweldige manier om te genieten van diverse veganistische gerechten waarmee je voorheen totaal onbekend mee was. Als vegan eten niet wat voor jou is, kun je nog genoeg vlezige gerechten vinden in de rest van Bangkok.

 

Hoe kom je bij het Bangkok vegetarisch Festival?

De festiviteiten en kraampjes zijn gevestigd in Bangkok’s Chinatown, dichtbij de Grand Palace. De parade en het festival zijn langs Yaowarat Road tussen de Odeon-cirkel en het kruispunt Chalerm Buri. Tijdens de vakantie, is die weg afgesloten en zullen de horeca gelegenheden vanaf 4 uur ‘s middags open zijn. Een beetje verder weg op Charoen Krung Road Soi 20 (in de buurt van de prestaties van de Chinese Opera op de Chow Sue Kong Shrine), vindt u meer kraampjes die lekkere vegan gerechten serveren.

Je kunt er komen door Bangkok’s ondergrondse metro (MRT) helemaal naar het westen te nemen: halte Hua Lamphong. Daarvandaan, neem je een korte taxirit of een 15-minuten looproute naar de ingang van de gate van Chinatown. Ook kan je de Bangkok skytrain (BTS) naar Saphan Taksin pakken. Via trappen verlaat je de Saphan Taksin BTS-stop, die heel gunstig bij de rivier Sathorn Centrale Pier eindigt. Vanaf daar kan je de Chao Phraya Express boot nemen, een 5 minuten durende boottocht dat je voor 15 baht naar de Pier van de N5 Rachawong brengt. Vanaf daar is het 10 minuten lopen naar Yaowarat Road.

Start het gesprek met gelijkgestemden