Deze maand selecteerden we 5 minder bekende gerechten uit de Thaise keuken en stellen deze met plezier aan jullie voor !

Amazing Thailand

 

We gaan van start met Bootnoedels

Bootnoedels werden oorspronkelijk geserveerd vanaf bootjes die de kanalen (klongs) van Bangkok doorkruisten.

De noedels werden bereid aan boord van een klein bootje en verkocht aan voorbij varende kooplui. De bootnoedels werden geserveerd in een klein kommetje en dit was om het morsen tegen te gaan bij het overhandigen aan de klanten van boot tot boot.

Nu wat zijn dan die befaamde Bootnoedels ?

Wel bootnoedels is dus een noedel gerecht in authentieke Thaise stijl met een vrij sterke smaak.

Er zit zowel varkensvlees als rundvlees in, donkere sojasaus en gepikkelde tofu en enkele andere kruiden en wordt normaal gesproken geserveerd met gehaktballetjes en varkenslever.

De soep wordt op smaak gebracht met varkens- of koeienbloed gemengd met zout en kruiden.

De kleur van de soep is vergelijkbaar met rundvlees noedelsoep, maar aanzienlijk dikker door het toegevoegde bloed.

De soep wordt dus zoals hier boven reeds vermeld gewoonlijk in een kleine kom geserveerd.

 

 

Als tweede gerecht kozen we voor de Massaman Curry


Zoals de naam Massaman al doet vermoeden, is dit van origine geen Thais woord. Een van mogelijkheden zou zijn is dat het afkomstig is van Musulman, dat een oude vorm van het woord moslim is. Maar de Massaman curry zou oorspronkelijk uit Perzië komen. Het oudste gevonden recept komt uit 1889.

Massaman curry is dus een mix van curries in Thaise en Indiase stijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel een rode currypasta (koriander, kaneel en nootmuskaat (Indiase invloed). Een ander essentieel ingrediënt zijn geroosterde pinda’s, die een extra laagje rijkdom en textuur aan de curry toevoegen (Thaise invloed) en de gedroogde kruiden zoals komijn en uiteraard aardappelen. Meestal met als basis ingrediënt, kip, rund – , of lamsvlees.

 

 


Als derde gerecht kozen we voor Pad See Ew

Pad See Ew zijn roergebakken (platte) noedels met soya saus en Chinese broccoli.

Het is bij het grote publiek iets minder bekend gerecht omdat het in de schaduw staat van zen super populaire tegenhanger de Pad Thai.

In tegenstelling tot de Pad Thai die iets zoeter en nootachtiger is, is de Pad See Ew iets meer zoutig, in balans met een vleugje zuur en een heerlijke gegrilde smaak.

Je kan hier kiezen voor kip, varken- of rundvlees of gewoon vegetarisch.

 

 

Het vierde gerechtje is de oer klassieke Khao Man Gai (kip over rijst)

Ook bekende als Hainanese kippenrijst, wat duidt op het originele recept afkomstig uit China.
De Thaise naam is dus Khao Man Gai wat letterlijk vertaald kan worden als “vette kip rijst’.

Khao Man Gai wordt geserveerd met een garnering van komkommers en tofu (op basis van kippen bloed) en verse koriander, samen met een overheerlijke heldere kippenbouillon die vaak een stukje daikon (winter radijs) bevat.
Het typische bijbehorende sausje wordt meestal gemaakt met tauchu (gele sojabonen pasta), dikke sojasaus, chili, gember, knoflook en azijn.

Absolute aanrader als je dit nog nooit geproefd hebt !

 

Als vijfde en laatste gerecht kozen we voor Khao Soi

Khao soi is een noedelsoep origineel afkomstig uit het noorden van Thailand. Gemaakt met eiernoedels op basis van tarwe en geserveerd in een curry bouillon op basis van kokosmelk.

Meestal kiest men voor kip of rundvlees als proteïne en de bovenkant van kom wordt bedekt met knapperige, gefrituurde noedels, wat tevens ook erg mooi is 🙂

Er zijn uiteraard varianten op het traditionele recept dus je zal merken wanneer je in Thailand reist dat er ook een droge vorm van Khao Soi bestaat, dus niet in een kommetje maar op een gewoon bord, deze is ook erg lekker en dus zeker ook het proberen waard.

Start het gesprek met gelijkgestemden