Het Thaise nieuwjaarsfestival Songkran!

Amazing Thailand

Het traditionele Thaise nieuwjaarsfestival wordt Songkran genoemd. De Thaise nieuwjaarsdag is elk jaar op 13 april, maar de vakantieperiode omvat ook 14 en 15 april. Het woord « Songkran » komt van saṃkrānti, een woord uit het Sanskriet, wat transformatie of verandering betekent.

Hoewel Thailand sinds 1940 nieuwjaar op 1 januari viert, zodat ook hun nieuwe jaar samenvalt met dat van de Westerse wereld, blijft het traditionele nieuwjaarsfestival Songkran nog steeds een nationale feestdag in Thailand.

De moderne Songkran wordt ook wel het feest van het water genoemd, omdat gedurende deze drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Het water gooien staat symbool voor het reinigen van geest en lichaam. Ook spoelt het water het ongeluk en de zonden van het afgelopen jaar weg. In de grote steden trekt het feest veel toeristen aan en kan soms wel een week duren. Bewoners uit de grote steden gaan terug naar de provincies, om samen met hun families daar het feest te vieren.

Khao San Road in Bangkok, de stranden van Pattaya en het centrum van Ayutthaya zijn een paar van de leukste plekken waar je Songkran kan vieren.

 

Nog een gelukkig nieuwjaar gewenst!

Heb jij weleens Songkran gevierd of staat dit nog op je bucketlist?

Start het gesprek met gelijkgestemden