Zes Thaise etiquette en gewoontes

Amazing Thailand

In elk land gelden andere regels en gewoontes, zo ook in Thailand. Ga jij binnenkort naar het land van de glimlach? Lees dan dit artikel, hierin delen we zes Thaise gewoontes en etiquettes waardoor jij voorbereid aan je reis kan beginnen!

 

1. Hou je voeten in de gaten

In Thailand worden voeten beschouwd als het minst schone deel van het lichaam. Thai zullen het daarom waarderen als jij je voeten niet naar hen of naar de heiligenbeelden in een tempel richt. 

 

2. Raak niemands hoofd aan

Het hoofd wordt beschouwd als heilig, het aanraken van iemands hoofd of haren kan worden afgekeurd. Pas extra op als je in contact komt met kleine kinderen, het is voor Nederlanders normaal om even door het haar van een kind te gaan, maar houd je hier toch in.  

 

3. Begroet iemand met een ‘wai’

De wai is een gemeenschappelijke en beleefde begroeting waarbij je jouw hoofd buigt en je handen in een biddend gebaar houdt. Word jij begroet op deze manier, doe dan altijd het gebaar terug met een glimlach. 

 

4. Respecteer de monniken

Vele tempels houden sessies waar je de monniken kunt ontmoeten en meer kunt leren over het boeddhisme. Stel tijdens deze ontmoetingen geen persoonlijke vragen. Verder mag je als vrouw zijnde een monnik niet aanraken, fysiek contact met een vrouw is strikt verboden. Wil je iets geven aan een monnik, zet het dan voor hen neer in plaats van het direct te overhandigen.

 

5. Ga gepast gekleed naar een tempel

Thailand beschikt over prachtige tempels. Als je van plan bent om er één te bezoeken zorg er dan voor dat je gepast gekleed gaat door je schouders en decolleté te bedekken. Een tip is om altijd een sjaal of shirt met lange mouwen in je tas te stoppen. Als je niet de juiste kleding aan hebt loop je het risico dat je er niet in mag. 

 

6. Nooit wijzen of wenken

Beide kunnen worden gezien als onbeleefd of zelfs seksueel suggestief. Als je iemand wilt wenken, richt je handpalm naar beneden en buig je vingers richting jezelf. Dit geldt ook voor het wijzen naar objecten of gebouwen. Vermijd vooral het wijzen naar tempels. 

Start het gesprek met gelijkgestemden