Wat Huay Pla Kung

Amazing Thailand

Ongeveer 6 kilometer ten noorden van Chiang Rai ligt het recentelijk gebouwde tempelterrein van de Wat Huay Plak Kung. Terrein, want dit is niet één tempel; het zijn er 3 naast elkaar. Omdat het dus iets uit de richting van de andere tempels van Chiang Rai ligt, stoppen tours hier niet. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet kan komen, huur bijvoorbeeld een scooter en je rijdt er zo heen. Als het lukt, kan je dit het beste doen vlak voor zonsondergang. De tempels bij daglicht en in de nachtelijke hemel zijn twee compleet verschillende, oogstrelende ervaringen.

De Wat Huay Pla Kung is een tempeldrieluik gelegen op een heuvel. Bij aankomst word je begroet door een gigantische witte figuur, die op een lotusblad op de heuvel zit. De nieuwe tempel wordt vaak Chiang Rai’s Big Buddha genoemd, maar ten onrechte! Het witte beeld dat onderdeel is van de Wat Huay Pla Kung is namelijk een beeltenis van de Godin van de Genade.

 

Guan Yin, zo heet de Godin in het Thai, zet meteen de toon: dit is een adembenemend gezicht. Aan de binnenkant zitten trappen en een lift waarmee je naar boven kan, helemaal tot aan het voorhoofd. Daar tref je prachtige gravering in de muur, en door een kleine opening kijk je naar buiten. Tip van ons: werp een blik door haar linkeroog.

Rechts van de Godin liggen de gouden Chinese Pagode en een witte boeddhistische tempel. Ook deze tempel ligt op een heuvel. Op weg omhoog naar deze tempel passeer je eerst twee indrukwekkende draken, die kwade geesten buiten houden. De Gouden Pagode is 9 verdiepingen hoog en wordt daarom ook wel de “9-tier temple” genoemd. Beklim deze tempel en je wordt beloond met een prachtig uitzicht over het hele terrein. ’s Avonds zijn alle lagen van de Gouden Pagode verlicht, een uitzicht dat het meer dan waard is om even op te wachten.

Gelegen aan de rechterzijde van de Pagode ligt tot slot de witte boeddhistische tempel. Deze clean white, serene tempel is een baken van rust. Het is dan ook heerlijk om er buiten op een bankje plaats te nemen om even naar de gezangen van de monniken te luisteren.

 

Praktische informatie

Toegang tot Wat Huay Pla Kung is gratis; het betreden van het Guan Yin beeld kost 40 baht.

Huur een scooter of neem een tuk-tuk vanuit het centrum om makkelijk bij de tempels te komen. Om de dag compleet te maken, combineer je je bezoek aan Wat Huay Pla Kung met een bezoek aan de Blauwe Tempel.

Article photo

Start het gesprek met gelijkgestemden