Thailand-vakantie: de beste reistijd, eilanden, bezienswaardigheden en stranden

Met ontelbaar veel bezienswaardigheden, eilanden, stranden en activiteiten is Thailand een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Dat maakt het ook moeilijk kiezen als je een reis aan het plannen bent. Waar moet je naartoe en wat is de beste reistijd? De Columbus-redactie helpt je een keuze te maken, weg van de massa.

 

De beste reistijd voor Thailand
De wintermaanden brengen de koelste dagen in Thailand, maar ook de meeste toeristen. Wie het niet erg vindt om een zekere luxe in het weer op te geven, kan kiezen voor de veel rustigere regenperiode juni t/m oktober of wegbranden (op verlaten stranden, dat wel) in de hete zomermaanden april en mei. De oostkust (Ko Samui) heeft minder last van de moesson dan de westkust (Phuket). Ongeacht of het in Thailand zomer of winter is: het is er altijd warm. Houd hier rekening mee bij het bezoeken van de vele bezienswaardigheden die je in Thailand kunt vinden. Kijk voor uitgebreid reisadvies, inclusief overzichten van de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, op de beste reistijd Thailand pagina van Columbus Travel.

11 x Thailand-vakantie weg van de massa: de beste eilanden, stranden en bezienswaardigheden
Van tropische droomeilanden tot fascinerende bergvolkeren en van levendige festivals tot boeddhistische retraites: dit zijn de Columbus-tips voor een onvergetelijke vakantie in Thailand.

 

1. Ga eilandhoppen in Koh Chang

Foto: Getty Images

Koh Chang is een van de minst toeristische — en dus een van de laatste relatief ongerepte — eilandengroepen van Thailand. De vijftigtal eilanden vlak bij de grens met Cambodja worden bevolkt door slechts 2700 inwoners. Alleen aan de westkust van hoofdeiland Koh Chang is er een aaneenschakeling van resorts, bungalows, restaurantjes en bars, zo kenmerkend voor veel Thaise strandbestemmingen. Voor rust en authenticiteit sla je die kant van het hoofdeiland dus meteen over. De rest van de archipel is nog relatief onaangeroerd. Hoe kleiner de eilanden worden, des te minder er te doen is. De sfeer is laidback, de stranden heerlijk en de jungle erachter nog grotendeels puur. Wil je een makkelijke, betaalbare strandvakantie, maar heb je geen zin in de drukte voor Phuket of Koh Phi Phi, dan is dit je bestemming. Een uurtje vliegen vanaf Bangkok en een halfuur met de pont en je bent er.

 

2. Proef de Noord-Thaise keuken

Foto: Getty Images

Wat is de ideale hoeveelheid kokosmelk voor khao soi? Waar wordt de beste lemongrass verbouwd? En welke straatmarkt mag je in geen geval overslaan? Vraag de locals in Noord-Thailand wat en waar je absoluut moet eten en je krijgt van iedereen een ander antwoord. Alles wat met voedsel te maken heeft, wordt hier héél serieus genomen. Wat opvalt is dat het eten heel anders is dan in de rest van het land. De Thailanders geven aan dat het klimaat daar een belangrijke factor in speelt. Noord-Thailand is koeler en bergachtiger dan het zuiden. Een tekort aan kokosmelk (er zijn hier minder palmbomen) en zeevruchten heeft geleid tot een nadruk op andere smaken en een liefde voor kruiden en bloemen. Veel gerechten zijn een complexe samensmelting van verschillende keukens en vertellen de geschiedenis van Noord-Thailand. De Chinese immigranten die hier in de achttiende eeuw kwamen brachten hun voorliefde voor sojasaus, gember en gefermenteerde bonen mee terwijl het bergvolk de Hmong rijstnoedels introduceerde. Ook Birma, dat tweehonderd jaar lang over delen van Noord-Thailand regeerde, heeft zijn culinaire sporen achtergelaten. Een populair Birmees gerecht is khao gan jin, rijst verpakt in bananenbladeren die zijn gekookt in varkensbloed. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de bekendste regionale specialiteit, khao soi. De currysoep zou uit Birma kunnen stammen, maar veel experts denken dat de schotel de culturele melting pot van de regio weerspiegelt. De basis van veel gerechten in Noord-Thailand blijft overigens, zoals elders in Thailand, rijst. Het gaat dan om allerlei soorten kleefrijst (sticky rice), die op charmante wijze wordt geserveerd in rieten mandjes, met de hand tot een balletje wordt gerold en even in de hete saus wordt ondergedompeld.

 

3. Logeer bij boeddhistische monniken

Foto: Louise ten Have

Het is een bekend Thais plaatje: vroeg in de ochtend lopen oranje monniken in alle stilte door de straten om hun voedseldonaties van de bevolking op te halen. Een foto van dit tafereel is leuk, maar om meer inzicht in de levenswijze van de Thaise theravada-boeddhisten te krijgen is het mogelijk een deel van je vakantie door te brengen in een van hun tempels. Zonder mobieltje, laptop of tablet. Je bent op jezelf aangewezen. Letterlijk. Je hoeft geen boeddhist te zijn om er te verblijven. Tempels zijn open voor iedereen die interesse heeft in het boeddhisme. De kosten van het verblijf variëren van niets tot een paar honderd euro. De focus ligt op meditatie, dat als een essentieel onderdeel van het pad naar verlichting wordt beschouwd. Maar een deel van de tijd ben je vrij om te doen wat je wilt. Aanrader: Wat Pah Nanachat, in een bos bij het dorp Bung Wai. De tempel maakt deel uit van de Thaise Bostraditie, een min of meer losse boeddhistische verzameling monniken die mediteert in de bossen van Thailand en waarvan de meest gerespecteerde en beroemdste leraren de kern vormen. Een verblijf van minimaal tien dagen is gratis. Er is geen tijdlimiet. Wat Marp Jan, eveneens gebaseerd op de Thaise Bostraditie, ligt in een 500 hectare groot woud bij het plaatsje Ban Phe. Als je van tevoren aanschrijft, kun je de eerste keer maximaal drie dagen blijven. Je kunt ook aan komen waaien, maar dan mag je er maar één nacht verblijven.

 

4. Bezoek de inheemse volkeren van Noord-Thailand

Foto: Getty Images

Er zijn tientallen etnische groepen in Noord-Thailand, die ook wel bekendstaan als hill tribes. Sinds mensenheugenis vormt landbouw de belangrijkste bron van inkomsten voor deze mensen. Onder de bekendste bergvolkeren vallen de Karen, Hmong, Lahu en Lisu. Sommige wonen al duizenden jaren in het gebied, andere zijn relatief recente vluchtelingen uit Birma (Myanmar) en Laos. Hoewel er dorpen zijn die veel door toeristen worden bezocht, zijn er ook honderden plaatsjes die nog niet of nauwelijks zijn ontdekt. Een aantal daarvan laat reizigers toe bij de locals thuis. Neem de tijd voor een bezoek; stap niet uit de auto of bus voor een bezoek van twintig minuten. Hoe langer je blijft, hoe beter. Leer de mensen kennen en luister naar hun verhalen. Kies bijvoorbeeld voor een meerdaagse wandeltocht. Een privégids kan je naar kleine dorpjes buiten de gebaande paden brengen.

 

5. Vaar over Cheow Lan Lake

Foto: Getty Images

Cheow Lan Lake in Khao Sok National Park is een van de mooiste plekken in Thailand, met spectaculaire kalkstenen rotsformaties en diepgroene water. Een boottocht over het Cheow Lan-meer is een must. De meeste bezoekers blijven slapen in een van de drijvende bungalowresorts. Een boottour van drie uur is echter voldoende (€ 40 p.p.). Tours zijn tot de helft goedkoper als je ze bij het hotel of ter plekke boekt. Als je af wilt stappen van de tourist trail, wandel je met een gids naar het Kri Sorn-uitzichtpunt.

 

6. Vier het Thaise Nieuwjaar

Foto: Getty Images

Songkran, dat plaatsvindt van 13 t/m 15 april, is het Thaise Nieuwjaar en wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te maken. Toeristen worden niet ontzien! Mijd de bekende oorden en vier Songkran met de lokale bevolking, bijvoorbeeld in Sukhotai of Loei.

 

7. Ga aapjes kijken

Foto: Getty Images

Monkey Buffet Festival: dat klinkt even gek als dat het eruitziet. Op de laatste zondag van november worden duizenden makaken getrakteerd op een staand buffet: een piramide bedekt met fruit en groentes. Het eetfestijn is te aanschouwen tussen de ruïnes van de Phra Prang Sam Yot-tempel in het stadje Lopburi, iets ten noorden van Bangkok.

 

8. Ga ontgiften

Foto: Louise ten Have

Het mag geen geheim heten – Thailand is het land van de massage. Overal kun je voor weinig geld helemaal tot rust en weer in contact met je lichaam komen. Met name de traditionele Thaise massages zijn een genot. Het Spa Koh Chang ecoresort aan de oostkust van Koh Chang, een paradijselijke archipel ten zuiden van Bangkok, doet hier nog even een schepje boven op. Op de prachtig gelegen, groene locatie kun je ook detoxen. Ga een weekje hardcore ontgiften met hoge darmspoelingen, raw food en groentedrankjes, twee daagjes heel relaxed mediteren of reserveer een ochtend voor yoga en massage en verken in de middag met je brommertje het hoofdeiland. Of iets ertussenin. Stel je eigen mix samen.

 

9. Ontdek Koh Phangan voorbij de Full Moon Party

Foto: Getty Images

De partyscene is slechts een van de vele gezichten van de eilanden Koh Phangan en Koh Chang. Kijk iets verder en je ontdekt nog rustige stranden en jungle waar je niets anders hoeft dan te ontspannen. Op Koh Phangan lonkt bijvoorbeeld de baai van Thongnaipan, dat wordt omzoomd door jungle. De enige manier om er te komen is per boot. Aanrader op Koh Chang is het Spa Resort, waar je in de serene Salak Kok-baai je lichaaam en geest kunt reinigen. Aan het begin van de dag ligt de kajak klaar om de ongerepte kust te verkennen, aan het eind van de dag wacht een health shake op de veranda van je huisje.

 

10. Neem deel aan onvergetelijke water- en lichtfestivals

Foto: Getty Images

De jaarlijkse viering van het Loi Krathong Festival is een grote happening in Thailand. Mensen trekken in november massaal naar de oevers van meren en rivieren om een krathong, een bootje met een kaars, wierook, enkele munten en bloemen, te water te laten en zo geluk af te roepen. In Chiang Mai valt het festival samen met het Noord-Thaise Yi Peng. In de stad worden in één weekend tijd duizenden khom fai (lampionnen) opgelaten. Uiteraard zijn er ook vuurwerkshows.

 

11. Logeer in een betonnen kubus met romantisch zeezicht

Foto: Casa de la Flora

Casa de La Flora, een resort pal aan het strand van Khao Lak, is bedoeld als een ode aan het brutalisme: de architectuurstroming die tot de jaren zeventig verantwoordelijk was voor spraakmakende gebouwen van ruw onversierd beton. De 36 strakke betonnen kubussen, met glazen wanden die direct op zee uitkijken, staan in schril contrast met hun lieflijke omgeving: wuivende kokospalmen, het briljante blauw van de Andamanse Zee en fijne zandstranden, die in tegenstelling tot het verderop gelegen Phuket niet gebukt gaan onder het massatoerisme. Als een van de plekken die het zwaarst werden getroffen door de tsunami van 2004, is Khao Lak weer volledig opgebouwd en de ideale uitvalsbasis voor tochten naar de elf Similaneilanden, die vanwege hun rijke koraal te boek staan als een van de beste duik- en snorkelplekken van Thailand. Voor landrotten lonken het regenwoud, de watervallen en verscholen strandjes van Nationaal Park Khao Lak-Lam Ru.

 

Vluchten naar Thailand
Columbus-favoriet Eva Air vliegt 3x per week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok, met vertrek elke dinsdag, donderdag en zaterdag om 21:40 en met aankomst rond 14:00 uur (lokale tijd, de volgende dag). Je zit dus in elf uur tijd op je bestemming. Aan boord kun je genieten van een vijfsterrenservice; de airline heeft awards voor ‘s werelds beste vliegtuigcabine en beste Economy Class-catering gewonnen. Zo kom je altijd uitgerust en comfortabel in Bangkok aan en kun je meteen de stad ontdekken. Vanuit Europa biedt EVA Air ook vluchten vanuit London Heathrow, Wenen en Parijs naar Azië.

Close
Laatste reisblog
Close
© 2024 Tourism Authority of Thailand
Close
Wij gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze sociale media-, advertentie- en analysepartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & cookiebeleid
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacybeleid

Welke informatie verzamelen we?

We verzamelen informatie van u wanneer u zich registreert op onze site of een bestelling plaatst. Bij het plaatsen van een bestelling of het registreren op onze site kan het zijn dat u gevraagd wordt om uw naam, e-mailadres of postadres in te voeren.

Waar gebruiken we uw informatie voor?

Alle informatie die we van u verzamelen, kan op een van de volgende manieren worden gebruikt: Om uw ervaring te personaliseren (uw informatie helpt ons beter in te spelen op uw individuele behoeften) Om onze website te verbeteren (we streven er voortdurend naar om onze website-aanbiedingen te verbeteren op basis van de informatie en feedback die we van u ontvangen) Om de klantenservice te verbeteren (uw informatie helpt ons om effectiever te reageren op uw klantenserviceverzoeken en ondersteuningsbehoeften) Om transacties te verwerken Uw informatie, of deze nu openbaar of privé is, zal niet worden verkocht, uitgewisseld, overgedragen of aan een ander bedrijf worden verstrekt zonder uw toestemming, anders dan voor het uitdrukkelijke doel van het leveren van het aangekochte product of de gevraagde dienst. Om een wedstrijd, promotie, enquête of andere sitefunctie te beheren Om periodieke e-mails te verzenden Het e-mailadres dat u opgeeft voor het verwerken van bestellingen, zal alleen worden gebruikt om u informatie en updates te sturen met betrekking tot uw bestelling.

Hoe beschermen we uw informatie?

We implementeren een verscheidenheid aan beveiligingsmaatregelen om de veiligheid van uw persoonlijke informatie te waarborgen wanneer u een bestelling plaatst of uw persoonlijke informatie invoert, indient of opent. We bieden het gebruik van een beveiligde server aan. Alle verstrekte gevoelige/kredietinformatie wordt verzonden via Secure Socket Layer (SSL)-technologie en vervolgens versleuteld in de database van onze betalingsgateway-providers, die alleen toegankelijk is voor degenen met speciale toegangsrechten tot dergelijke systemen, en die verplicht zijn de informatie vertrouwelijk te houden. Na een transactie wordt uw privé-informatie (creditcards, burgerservicenummers, financiële gegevens, enz.) niet langer dan 60 dagen bewaard.

Gebruiken we cookies?

Ja (Cookies zijn kleine bestanden die een site of diens serviceprovider naar de harde schijf van uw computer overdraagt via uw webbrowser (indien u dit toestaat), waardoor de systemen van de site of serviceprovider uw browser kunnen herkennen en bepaalde informatie kunnen vastleggen en onthouden). We gebruiken cookies om ons te helpen de items in uw winkelwagen te onthouden en te verwerken, uw voorkeuren voor toekomstige bezoeken te begrijpen en op te slaan, advertenties bij te houden en geaggregeerde gegevens over siteverkeer en site-interacties samen te stellen, zodat we in de toekomst betere site-ervaringen en tools kunnen bieden. We kunnen contracten afsluiten met externe serviceproviders om ons te helpen onze sitebezoekers beter te begrijpen. Deze serviceproviders mogen de informatie die namens ons wordt verzameld alleen gebruiken om ons te helpen ons bedrijf te beheren en te verbeteren. Als u dat liever hebt, kunt u ervoor kiezen om elke keer dat er een cookie wordt verzonden een waarschuwing te ontvangen, of u kunt ervoor kiezen om alle cookies uit te schakelen via uw browserinstellingen. Net als bij de meeste websites kunnen sommige van onze diensten niet correct functioneren als u cookies uitschakelt. U kunt echter nog steeds bestellingen plaatsen door contact op te nemen met de klantenservice. Google Analytics We gebruiken Google Analytics op onze websites voor anonieme rapportage van het gebruik van de site en voor advertenties op de site. Als u wilt afzien van Google Analytics-monitoring van uw gedrag op onze sites, kunt u deze link gebruiken (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/).

Maken we informatie bekend aan externe partijen?

We verkopen, verhandelen of anderszins geven we uw persoonlijk identificeerbare informatie niet over aan externe partijen. Dit geldt niet voor vertrouwde derde partijen die ons helpen bij het beheren van onze website, het uitvoeren van onze bedrijfsactiviteiten of het verlenen van diensten aan u, mits deze partijen ermee instemmen deze informatie vertrouwelijk te houden. We kunnen uw informatie ook vrijgeven wanneer we van mening zijn dat dit gepast is om te voldoen aan de wet, onze sitebeleid te handhaven of om de rechten, eigendommen of veiligheid van onszelf of anderen te beschermen. Niet-persoonlijk identificeerbare bezoekersinformatie kan echter aan andere partijen worden verstrekt voor marketing, reclame of ander gebruik.

Registratie

De minimale informatie die we nodig hebben om u te registreren, is uw naam, e-mailadres en een wachtwoord. We zullen u meer vragen stellen voor verschillende diensten, waaronder verkoopacties. Tenzij anders vermeld, moet u alle registratievragen beantwoorden. We kunnen tijdens de registratie voor bepaalde diensten (bijvoorbeeld professionele netwerken) ook enkele andere, vrijwillige vragen stellen, zodat we een duidelijker beeld van u krijgen. Dit stelt ons ook in staat om diensten voor u te personaliseren. Om ons te helpen bij onze marketing, kunnen we naast de gegevens die u aan ons verstrekt wanneer u zich registreert, ook gegevens verkrijgen van vertrouwde derde partijen om ons te helpen begrijpen wat u interessant zou kunnen vinden. Deze 'profilering'-informatie is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder openbaar beschikbare gegevens (zoals het kiesregister) of van bronnen zoals enquêtes en peilingen waar u toestemming hebt gegeven om uw gegevens te delen. U kunt ervoor kiezen om dergelijke gegevens niet met ons te delen door in te loggen op uw account en de instellingen in het privacygedeelte te wijzigen. Na registratie, en met uw toestemming, kunnen we u e-mails sturen waarvan wij denken dat ze voor u interessant zijn. Nieuwsbrieven kunnen worden gepersonaliseerd op basis van wat u hebt gelezen op onze website. U kunt op elk moment besluiten deze e-mails niet meer te ontvangen en u kunt zich op elk moment afmelden. Inloggen met sociale netwerkgegevens Als u inlogt op onze sites met een Facebook-login, geeft u Facebook toestemming om uw gebruikersgegevens met ons te delen. Dit omvat uw naam, e-mailadres, geboortedatum en locatie, die vervolgens worden gebruikt om een profiel te vormen. U kunt ook uw afbeelding van Facebook gebruiken als onderdeel van uw profiel. Dit stelt ons en Facebook ook in staat om uw netwerken, gebruikers-ID en andere informatie die u besluit te delen volgens uw Facebook-accountinstellingen te delen. Als u de app uit uw Facebook-instellingen verwijdert, hebben wij geen toegang meer tot deze informatie. Als u inlogt op onze sites met een Google-login, geeft u Google toestemming om uw gebruikersgegevens met ons te delen. Dit omvat uw naam, e-mailadres, geboortedatum, geslacht en locatie, die we vervolgens gebruiken om een profiel te vormen. U kunt uw afbeelding van Google gebruiken als onderdeel van uw profiel. Dit stelt ons ook in staat om uw netwerken, gebruikers-ID en andere informatie die u besluit te delen volgens uw Google-accountinstellingen te delen. Als u ons uit uw Google-instellingen verwijdert, hebben wij geen toegang meer tot deze informatie. Als u inlogt op onze sites met een Twitter-login, ontvangen wij uw avatar (de kleine afbeelding die naast uw tweets verschijnt) en uw Twitter-gebruikersnaam.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We voldoen aan de vereisten van de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA); we verzamelen geen informatie van personen jonger dan 13 jaar. Onze website, producten en diensten zijn allemaal gericht op mensen van ten minste 13 jaar of ouder.

Uw persoonlijke informatie bijwerken

We bieden een 'Mijn gegevens'-pagina (ook bekend als Dashboard), waar u uw persoonlijke gegevens op elk moment kunt bijwerken en uw marketingvoorkeuren kunt wijzigen. U kunt deze pagina bereiken vanaf de meeste pagina's op de site – klik gewoon op de link 'Mijn gegevens' bovenaan het scherm wanneer u bent ingelogd.

Online privacybeleid alleen

Dit online privacybeleid is alleen van toepassing op informatie die via onze website wordt verzameld en niet op informatie die offline wordt verzameld.

Uw toestemming

Door onze site te gebruiken, stemt u in met ons privacybeleid.

Wijzigingen in ons privacybeleid

Als we besluiten ons privacybeleid te wijzigen, zullen we die wijzigingen op deze pagina plaatsen.
Save settings
Cookies settings