Loi Krathong

Amazing Thailand

Tijdens de 12e volle maand van de Boeddhistische kalender wordt Loi Krathong gevierd. Loi Krathong staat ook wel bekend als het ‘lichtjesfeest’ en dit wordt voornamelijk in Azië wordt gevierd. Dit feest is afhankelijk van de maankalender en wisselt dus jaarlijks van datum. We vertellen je er graag meer over!

 

 

Loi Krathong betekent het laten drijven van verschillende materialen in de vorm van een lotusbloem. ‘Loi’ betekent letterlijk ‘laten drijven’ en ‘Krathong’ betekent een ‘drijvend bootje/offer’. Vroeger was het een traditie om de basis van het bootje te snijden uit de stam van een bananenboom. De basis werd door men versierd met bloemen, kaarsen en wierook stokjes. Tegenwoordig wordt dit nog steeds gedaan, maar kunnen de versieringen ook kant-en-klaar worden gekocht.

 

Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie wat er precies tijdens deze dag wordt gevierd. Er zijn namelijk twee theorieën voor het ontstaan van deze feestdag. De eerste theorie zegt dat tijdens deze dag de godin van het water wordt geëerd en dat ze wordt bedankt voor alles waar zij voor heeft gezorgd. Dit wordt gedaan door middel van de ‘Krathongs’ die in het water worden gelegd. De tweede theorie vertelt dat het laten varen van een Krathong staat voor het afscheid nemen van jouw zonden en fouten. Tijdens deze dag krijgt men de kans om schuldgevoelens los te laten en met een schone lei te beginnen.

 

Tegenwoordig neemt men tijdens Loi Krathong de gelegenheid om een wens te maken voor het aankomende jaar en wordt er minder naar het verleden gekeken. Om deze reden betekenen de wensballonnen voor men net zoveel als de traditionele Krathongs. Door de intrede van de wensballonnen wordt Loi Krathong ook wel het ‘lichtjesfeest’ genoemd.

 

Loi Krathong wordt door het hele land gevierd, maar als je deze feestdag graag mee wilt maken dan moet je naar Sukhothai. Deze speciale plek claimt nog altijd dat het feest hier is ontstaan. De foto’s van deze dag zijn prachtig, maar in het echt zie je wel meer dan duizenden wensballonnen de lucht in gaan. Zie jij jezelf hier al een keer tussen staan?

 

Start het gesprek met gelijkgestemden