Thaiboksen (Muay Thai)

Amazing Thailand

Toen en nu

Muay Thai is al honderden jaren geleden ontstaan in Thailand, oorspronkelijk ontstaan om te leren hoe je door kunt vechten als je je wapens verliest.

Op het eerste gezicht lijkt Thai boksen misschien wel op een bekende tourist trap, maar niets is minder waar. Deze vechtsport werd zelfs door de oude koningen in Siam gebruikt om hun verschillen te uit te vechten. De discipline was zelfs verplicht voor soldaten die in de regering van Naresuan de Grote in de late 16e eeuw vochten!

De eerste wedstrijden in Thailand vonden al plaats in de 17e eeuw. Toen nog op een open veld, met bandages en wachtend op de K.O. of overgave van de tegenstander. Pas in de 20e eeuw ging het meer lijken op hoe wij het nu kennen: er kwamen bokshandschoenen, een boksring en tijdlimieten bij.

Muay Thai was onderdeel van de opleiding van jongeren tot 1920, maar de vele blessures die ontstonden, dwongen de autoriteiten ertoe om het te verbieden. Echter, in 1930 kwam Muay Thai terug na een aantal ingrijpende nieuwe regels in het boksen en werden de eerdergenoemde veranderingen doorgevoerd. Het groeiende toerisme in Thailand zorgde er toen voor dat de sport langzamerhand bekend werd bij het internationale publiek.

 

De spelregels

Thaiboksen combineert oude traptechnieken (cirkelvormige bewegingen), het gebruik van de elleboog (alleen in bepaalde professionele competities), de knie en de stoten van het boksen. De twee tegenstanders moeten daarom erg oplettend zijn bij het beoefenen van deze sport, aangezien het snel fout kan gaan.

Een bokser mag zijn tegenstander K.O. (knock-out) slaan met zijn vuisten. In het thaiboksen is daarnaast ook een K.O. met de benen, knieën en ellebogen toegestaan. Trappen kunnen naar het hoofd en naar lichaam en bovenbeen gemaakt worden. Vooral de zogenaamde low kicks, die op de bovenbeenspier belanden, hebben een bijzonder effectieve en ook wel pijnlijke uitwerking. Bij herhaald contact kan de thaibokser soms niet op de benen blijven staan en moet hij de wedstrijd opgeven!

Een ander verschil met het westerse boksen is het zogenaamde « clinchen ». Tijdens westerse bokswedstrijden worden de vechters gescheiden op het moment dat zij elkaar als het ware « omarmen », maar bij thaiboksen is het dan toegestaan om de tegenstander met de knie of elleboog te bewerken en indien mogelijk met « sweeps » tegen het canvas te gooien. Oef. Je moet dus behoorlijk goed getraind zijn als je zo’n wedstrijd wilt aankunnen!

 

Met eigen ogen zien

Muay Thai is ook een gelegenheid voor ons om de Thaise cultuur en oude tradities nog beter te verkennen. Een mooi begin of einde van je vakantie in Bangkok! Voor het bijwonen van een Thaise bokswedstrijd kun je namelijk het best een plaats boeken in het Lumpinee Boxing Stadium of het Ratchadamnoen Stadium. In tegenstelling tot andere bokshallen in Bangkok, worden deze twee plaatsen niet enkel bezocht door toeristen, maar ook door vele Thaise liefhebbers van de sensationele sport!

 

Start het gesprek met gelijkgestemden