Khun Jan vertelt u alles: Visa article update

Amazing Thailand

Jullie hebben beslist, jullie gaan naar Thailand! Heb je nu wel of niet een visum nodig en zo ja hoe vraag je dat dat aan ?? Wel ik help jullie  even wegwijs maken in het hele visa gebeuren. Het goede nieuws is  alvast dat alles nu online kan gebeuren! Je hoeft dus niet meer zoals vroeger zelf naar de ambassade te gaan om al je documenten binnen te leveren. Dat scheelt dus al een hele hoop tijd en werk. Nou welke mogelijkheden zijn er nu ? Ik som ze even voor jullie op. 

 

Voor een verblijf tot 30 dagen: 

Visumvrij inreizen 

Is je reis naar Thailand 30 dagen of korter ? Dan heb je met een Nederlands of Belgisch paspoort geen visum nodig. Bij aankomst krijg  een stempel van 30 dagen en dit zonder visum. Dit is geheel gratis en deze loopt tot je Thailand uitreist, zelfs als was dat verblijf korter dan 30 dagen.Wil je echter onverwacht of gepland toch langer in Thailand  blijven, dan kan je deze 30 dagen visum vrij, eenmaal verlengen voor nog eens 30 dagen. 

De voorwaarden voor dit visumvrij reizen : 

 • Je bent een toerist en gaat op vakantie naar Thailand.
 • Je bent in het bezit van een Nederlands of Belgisch paspoort.
 • Je paspoort heeft minimaal twee blanco pagina’s.
 • Je paspoort is minimaal 6 maanden geldig op het moment dat je in Thailand aankomt.
 • Je verblijft maximaal 30 aaneengesloten dagen in Thailand.

 

Deze 30 dagen gaan in van zodra je Thailand binnen komt en dus niet vanaf de vertrekdatum vanuit Nederland, België of waar dan ook.

 

Reizen met een enkele reis 

Officieel heb je een uitreisbewijs nodig waarop staat je binnen 30 dagen het land verlaat. Dit kan een vliegticket zijn, maar een trein-, bus of bootticket is ook goed. In de praktijk doet de immigratie in Thailand er niet moeilijk over maar het is wel een vereiste. De luchtvaartmaatschappij die jou naar Thailand voert vraagt hier meestal  wel naar, dus houdt hier zeker rekening mee. 

 

Verblijf langer dan 30 dagen: Visum verplicht 

Voor een langer verblijf dan 30 dagen ben je verplicht een visum aanvragen. Dit doe je minimaal twee weken voor je vertrek in Nederland of België. Het is dus niet mogelijk om een visum aan te vragen in Thailand zelf. Sommige visas kunnen wel in een buurland aangevraagd worden.

 

Er zijn twee verschillende soorten visa: 

Single entry visa  

Aanvraag kan nu ook online gebeuren via https://thaievisa.go.th/home.  

 

 

Bij het online aanvragen van een visum moet de aanvrager een account aanmaken en als individu de aanvraag indienen. Zodra het account is aangemaakt, heb je de volgende documenten nodig: 

 • Een paspoort met een geldigheidsduur van minimaal 6 maanden en minimaal 2 blanco pagina’s.
 • Afdruk van het online ingediende visumaanvraagformulier, met bij behorende streepjescode
 • Bevestiging van reisboeking (heen en terug vlucht)
 • Bewijs van accommodatie in Thailand(minimaal voor de eerste 7 dagen), b.v. hotelboeking, of uitnodigingsbrief van familie of vriend in Thailand 
 • Financieel bewijsmateriaal, b.v. bankafschriften, bewijs van inkomsten, sponsorbrief. (10.000 THB per persoon of 20.000 THB voor een gezin) 
 • Bevestiging van legaal verblijf in het land waar u het visum aanvraagt (woonbewijs, elektriciteit rekening, … )

 

E-Visumaanvragers hoeven hun paspoort en originele ondersteunende documenten dus niet persoonlijk in te dienen bij een Koninklijke Thaise ambassade of consulaat. Nadat de e-Visumaanvraag is goedgekeurd,  wordt er een bevestigingsmail naar de aanvragers verzonden. Het is het beste om een kopie van de bevestigingsmail af te drukken, zodat u deze aan luchtvaartmaatschappijen en Thaise immigratie kunt  overhandigen wanneer u naar Thailand reist. 

 

Multiple Entry Visa 

Met een Multiple Entry Visa kun je maximaal drie keer 60 dagen aaneengesloten in Thailand verblijven. Na iedere ‘entry’ van 60 dagen  dien je het land te verlaten. Je kunt Thailand vervolgens weer binnenreizen om een nieuwe entry van 60 dagen te activeren. Het maakt niet uit of je over land of via het vliegtuig Thailand binnenkomt. 

Nadat het visum is uitgegeven dien je binnen 90 dagen Thailand in te reizen, anders vervalt de geldigheid. De geldigheid verloopt ook zodra je Thailand uitreist, zelfs als je verblijf korter dan 60 dagen was. 

Deze aanvraag kan nu ook online gebeuren via https://thaievisa.go.th/home.  

Bij het online aanvragen van een visum moet de aanvrager ook hier een account aanmaken en als individu de aanvraag indienen. Zodra het account is aangemaakt, heb je de volgende documenten nodig: 

 • Een paspoort met een geldigheidsduur van minimaal 6 maanden na de vertrekdatum uit Thailand en minimaal 2 blanco pagina’s. Afdruk van het online ingediende visumaanvraagformulier, met streepjescode 
 • Bevestiging van reisboeking (heen en terug reis) 
 • Bewijs van accommodatie in Thailand( minimaal eerste 7 dagen), b.v. hotelboeking, uitnodigingsbrief van familie of vriend in Thailand
 • Financieel bewijs waaruit een saldo blijkt van 200.000 Thaise Baht (ongeveer 5000 euro). Dit is om je financiële situatie over een periode van zes maanden te garanderen. Dit kan door bv. bankafschriften, bewijs van inkomsten, sponsorbrief van je  werkgever… 
 • Bevestiging van legaal verblijf in het land waar de aanvraag wordt ingediend. (elektriciteit rekening, bewijs van woonst, …) 

 

Ook hier hoeven E-Visumaanvragers hun paspoort en originele ondersteunende documenten niet persoonlijk in te dienen bij een Koninklijke Thaise ambassade of consulaat. Nadat de e Visumaanvraag is goedgekeurd, wordt er een bevestigingsmail naar de aanvragers verzonden. U kunt dan net zoals bij single entry visa het beste een kopie van de bevestigingsmail, deze afdrukken en mee nemen op reis. Deze kan je dan tonen aan luchtvaartmaatschappijen en de Thaise immigratie dienst wanneer je naar Thailand reist. 

 

Visum verlengen 

Als je langer in Thailand wilt verblijven kun je je visum of visumvrije entry verlengen met 30 dagen. Verlengen doe je bij een immigration office, een immigratiekantoor met locaties verspreid over heel Thailand. Kosten bedragen 1.900 baht en je moet dit cash betalen. 

Wat heb je hiervoor nodig: 

 • Een geldig paspoort.
 • Een recente pasfoto.
 • Cash geld: 1,900 baht
 • Kopieën van de eerste pagina van je paspoort, je visum, je meest recente entry stempel.
 • Het volledige adres van het hotel/accommodatie waar je op dat moment verblijft.
 • Een ingevuld TM. 7 aanvraagformulier (met zwarte of blauwe pen).

 

TM. 7 aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij het immigratiekantoor, maar kan je ook online vinden en afdrukken. Bij de meeste immigratiekantoren is het mogelijk om ter plaatse ook pasfoto’s en fotokopieën te laten maken. Toch best dit vooraf te regelen zodat je ter plaatse geen tijd verliest, de wachttijden kunnen soms best hoog  oplopen aan de immigratie kantoren.

 

 

Zo dat was de hele technische uitleg, ik hoop dat alles een beetje duidelijker is geworden. Mochten jullie toch nog extra vragen hebben voor een specifieke situatie of wat dan ook, aarzel dan niet de lokale ambassade (in Nederland of België) even te contacteren, zij kunnen jullie alle informatie bezorgen die jullie nodig hebben.  

Hiermee wens ik jullie alvast een fijne reis en volop genieten van Thailand !

Start het gesprek met gelijkgestemden