Loi Krathong en Yee Peng

Van 11 tot en met 13 november lichten de rivieren en de hemel van Thailand op met honderden krathongs en wensballonnen; het is weer tijd voor het magische lichtfestival Loy Krathong en Yee Peng. Ben jij deze dagen in Thailand? Dan is het zeker aan te raden om je route zo te plannen, dat je hierbij bent kunt zijn, want dit wordt een ervaring om nooit meer te vergeten! 

 

Loy Krathong 

Loy Krathong valt dit jaar op 11 november. TIjdens dit festival worden honderden ‘krathongs’ te water gelaten. Dit zijn bootjes in vorm van een lotusbloem gemaakt van bananenbladeren of boomschors. Verder bevatten de krathongs een kaars, wierookstokjes, Thais muntgeld en zijn ze vaak versierd met bloemen. Het Loi Krathong festival wordt altijd gevierd aan het einde van de regentijd. De Thai willen dan de Godin van het Water bedanken voor alle regen die zij heeft gegeven. De regenval is nodig voor het planten en het oogsten van de rijst. De krathongs wordt gezien als een offer voor de Moeder van het Water. Nadat het kaarsje en de wierook zijn aangestoken, wordt de krathong het wateroppervlak opgeduwd. De Thai geloven dat hoe verder de krathong wegdrijft en hoe langer de kaas blijft branden, des de meer geluk en voorspoed dit geeft in de toekomst. 

 

Je kan een krathong zelf maken, maar dit is vrij lastig als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Het is daarom beter een een krathong te kopen. In deze periode is dit niet moeilijk, want ze worden op bijna elke hoek van de straat verkocht. Sommige mensen voegen bij de krathong ook iets persoonlijks toe zoals een stukje nagel of haar. Op deze manier hopen ze dat een deel van zichzelf mee naar de goden gaat. 

 

Yee Peng

In deze periode wordt niet alleen Loy Krathong gevierd maar ook het Yee Peng festival. Dit festival duurt van 11 tot en met 13 november, maar het hoogtepunt is wederom op 11 november. Dit festival staat voornamelijk bekend om de lichtgevende wensballonnen. Deze lampionnen wordt ook wel ‘khom loi’ genoemd en ook hier geldt; hoe verder de lampion gaat, des de meer geluk dit brengt. Dit festival wordt alleen gevierd in het noorden van Thailand. De beste plek om beide festivals mee te maken is in grote plaatsen zoals Chiang Mai. 

Evenementen

Elephant boat race & river festival

Locatie:

Bangkok

Periode:

28 Feb - 1 Mar

bekijk evenement

Full Moon Party

Locatie:

Koh Phangan - Haad Rin Beach

Periode:

11 Nov - 11 Nov

bekijk evenement

Chulalongkorn Day

Locatie:

Thailand

Periode:

23 Oct - 23 Oct

bekijk evenement